Kom in actie tegen laaggeletterdheid

Foto: Redactie Zoetermeer (pixabay.com)

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak hebben zij ook moeite met omgaan met bijvoorbeeld een computer of mobiele telefoon.

In Zoetermeer gaat het om 12 procent volwassenen. Moeite hebben met lezen en schrijven heeft grote gevolgen. Het maakt mensen kwetsbaar: minder zelfredzaam, minder sociaal actief en minder gezond dan geletterde mensen. Van maandag 6 tot en met zondag 12 september organiseert Stichting Lezen en Schrijven daarom de Week van Lezen en Schrijven. De organisatie roept heel Nederland op in actie te komen tegen laaggeletterdheid. Zoetermeer neemt ook dit jaar weer deel aan de themaweek.

Activiteiten

Honderden organisaties in het land vragen tijdens de Week van Lezen en Schrijven aandacht voor laaggeletterdheid door activiteiten te organiseren. Ook in Zoetermeer zet het Digi-Taalhuis Zoetermeer zich in om extra aandacht te schenken aan laaggeletterdheid. Het Digi-Taalhuis is een samenwerkingsverband tussen Bibliotheek Forum Zoetermeer, gemeente, maatschappelijke organisaties en taalaanbieders.

Escape-box

Zo organiseert Digi-Taalhuis Zoetermeer op 9 september een Escapebox-spel. Speciale gasten hierbij zijn wethouders Jan Iedema en Ingeborg Ter Laak. Zij zullen door middel van de escape-box ervaren hoe lastig het is om je als laaggeletterde te redden in de maatschappij. Hierna zijn ze in de gelegenheid om met ervaringsdeskundigen van gedachten te wisselen en krijgen ze informatie over het signaleren van laaggeletterdheid in de praktijk.

Vanwege de veiligheid en coronamaatregelen is het een besloten activiteit. Voor meer informatie over het spelen van de Escape-box in uw eigen organisatie of over bestrijden van laaggeletterdheid in het algemeen, kan er contact opgenomen worden met Yvonne Polman, coördinator Digi-Taalhuis, [email protected]

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen