Dag van de Architectuur weer een succes

Gemma Smid Architectuurprijs naar Paviljoen Burg Wegstapelplein
Foto: Gemeente Zoetermeer

De Dag van de Architectuur, die zaterdag voor de negende keer gehouden werd, trok door het matige weer een beperkt aantal, maar zeer enthousiaste bezoekers. Het thema dit jaar was ‘Sport & Spel’, aansluitend bij het sportieve karakter van Zoetermeer en natuurlijk een beetje vooruitkijkend naar de Olympische Zomerspelen 2016.

Dag van de Architectuur

Zes sport- en recreatieve gebouwen met een bijzondere architectuur openden zaterdag hun deuren, waaronder de Mixed Hockeyclub, Clubhuis Scouting Pocahontas en het nieuwe Paviljoen in het Stadshart.

Architectuurwethouder Taco Kuiper ziet het belang van goede architectuur in de stad en vraagt daarvoor blijvende aandacht: “Zoetermeer heeft veel meer architectuur dan veel mensen denken. Daarom is aandacht hiervoor zo belangrijk. Goede architectuur maakt een stad divers en aantrekkelijk. Niet iedere stad heeft een architectuurwethouder. Zoetermeer wel, en dat bewijst het belang dat we aan architectuur hechten. En dat moet zeker zo blijven.”

De Dag van de Architectuur werd afgesloten met een lezing door Remon Rooij, hoofddocent Bouwkunde aan de TU Delft en topsporttrainer van een turnteam. Het onderwerp was: de rol van sport en spel in de ruimtelijke ontwikkeling van de stad.

Gemma Smid Architectuurprijs

Aan het eind van de dag werd voor de zesde keer de Gemma Smid Architectuurprijs uitgereikt door wethouder Taco Kuiper. De prijs is genoemd naar oud-wethouder Wonen Gemma Smid-Marsman voor haar inzet voor de architectuur in Zoetermeer. De prijswinnaar is het Paviljoen aan  het  Burg.  Wegstapelplein in het Stadshart. Architect is de Architecten Cie. uit Amsterdam. De jury was natuurlijk lovend over dit complex. Hun rapport spreekt vooral over de inpassing in de rest van de stedelijke omgeving, maar ook van het ‘uitheemse’ en elegante contrast met de gebouwen eromheen. Verder noemt het rapport het paviljoen-karakter dat nog wordt versterkt door de bomen die in de houten constructie zijn opgenomen en die ook nog eens te zien zijn door het glazen dak. Ook noemt de jury het warme en natuurlijke kleurgebruik en de natuurlijke materialen die zijn gebruikt.

Scouting Pocahontas

De publieksprijs ging naar het gebouw van de Mixed Hockeyclub aan de Van der Hagenstraat. Een verrassing was de extra prijs voor goed opdrachtgeverschap. Deze is gewonnen door Scouting Pocahontas.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden