Cultuurlezing ‘Van Gogh en Japan’ op 22 april in het Forum

Foto: Bibliotheek Zoetermeer

Op zondag 22 april geeft kunsthistoricus Hoo Man Chan, docent van de Volksuniversiteit, een cultuurlezing over ‘Van Gogh en Japan’.

Hij vertelt in deze lezing over de schilderijen die te zien zijn in de gelijknamige tentoonstelling in het Van Gogh Museum in Amsterdam. Vincent van Gogh is nooit in Japan geweest, toch raakte hij gefascineerd door het land. Welke invloed had dit op zijn werk en hoe zette Van Gogh het Japanse voorbeeld naar zijn eigen hand? De lezing vindt plaats in het Forum en duurt van 11.00 – 12.30 uur, de inloop is vanaf 10.30 uur. De toegang bedraagt € 10,00 voor bibliotheekleden en cursisten van de Volksuniversiteit en € 12,50 voor niet-leden/niet-cursisten. Kaarten zijn online te verkrijgen via www.bibliotheek-zoetermeer.nl.

Van Gogh leerde het land kennen door de Japanse prenten die hij gretig verzamelde en tot in detail bestudeerde. De exotische voorstellingen met ongewone composities en grote vlakken met kleuren inspireerden hem. Door het na schilderen van de Japanse prenten begon hij ze beter te begrijpen. Vincent ontwikkelde een ‘Japanse blik’ die zijn eigen werk ingrijpend zou veranderen.

De lezing sluit aan bij de tentoonstelling “Van Gogh en Japan” die van 23 maart t/m 24 juni te zien is in het Van Gogh Museum in Amsterdam.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen