Muziek en technologie voor jongeren in Zoetermeer

Foto: CKC & partners

Een grote groep Zoetermeerse jongeren wil zich graag ontwikkelen op het gebied van muziek & technologie. Om in deze vraag te kunnen voorzien, hebben MusicSoulHouse, Stichting Buurtwerk, CKC & partners en een jongeren-stuurgroep hun handen ineen geslagen.

Behoefte

De afgelopen 10 jaar hebben technologische ontwikkelingen bijgedragen aan grote veranderingen in de muziek. DJ’s en producers van bijvoorbeeld elektronische dancemuziek zijn erg populair en een bron van inspiratie voor jongeren. “Wij signaleren een enorme behoefte bij jongeren tussen de 12 en 24 jaar om zelf aan de slag te gaan met digitale muziek. Vooral voor jongeren in ‘de wijken’, die wij met onze traditionele activiteiten nagenoeg niet bereiken, is het maken en opnemen van eigen nummers een grote passie. Het is hun droom om door te breken in de muziek of zich hier verder in te ontwikkelen.

Helaas is het juist voor deze groep nauwelijks mogelijk om hun talent te ontwikkelen. Het culturele aanbod is niet meegegaan met de technologische vernieuwing, waardoor er nauwelijks les wordt gegeven in muziek & technologie georiënteerde richtingen. Als er al aanbod is in culturele centra of muziekscholen, sluit dit niet aan bij hun behoefte. En soms is simpelweg de weg naar culturele instellingen lastig te vinden voor deze groep, die vaak wordt neergezet als probleemjongeren”, aldus Piem Wirtz manager CKC Digital Art Lab.

Zij vervolgt: “Buurtwerk, MusicSoulHouse en het lab faciliteren deze jongeren zo goed als mogelijk, maar het ontbreekt ons echt aan middelen om een goed educatief programma te ontwikkelen. Door onze krachten te bundelen maken we zo veel mogelijk gebruik van bestaande faciliteiten en kennis. Maar om een goed educatief programma te ontwikkelen en die te kunnen faciliteren hebben wij aanvullende financiering nodig.

Jongeren-stuurgroep

“Dat jongeren hier echt behoefte aan hebben blijkt uit de grote wachtlijst en uit het feit dat dit project geïnitieerd is door jongeren. Zij hebben geheel op eigen initiatief een ‘stuurgroep’ opgericht en contact opgezocht met Buurtwerk, het Lab en MusicSoulHouse. Zo is dit project tot stand gekomen”, aldus Steven Muller drijvende kracht achter dit project. Om het programma naadloos aan te laten sluiten bij de belevingswereld van jongeren, zal de jongeren-stuurgroep de inhoudelijke richting van het Muziek & Technologie programma mede bepalen. Het programma valt uiteen in een voor iedereen toegankelijk basisprogramma en een betaald vervolgprogramma dat aansluiting biedt op kunstvakopleidingen.

Financiële steun gezocht

Piem Wirtz: “Wij krijgen ontzettend veel steun. Zo hebben wij goed overleg gehad met de wethouders Paalvast en Vugs, zij spraken hun steun uit. Het Cultuurfonds Zoetermeer, Fonds1818 en het Fonds voor Cultuurparticipatie sponsoren dit project, maar om snel te kunnen starten hebben we nog ruim €40.000 nodig.” Directeur Susan Langeveld doet een oproep: “Wie helpt om snel met dit project te beginnen? Het is een belangrijk project voor de jongeren van Zoetermeer. Vernieuwend en met een regionale uitstraling. Wellicht wil de gemeente Zoetermeer financieel bijdragen zodat wij dit project kunnen realiseren”. “Heel graag lichten wij dit project toe aan alle geïnteresseerden. Kom vooral een kopje koffie drinken!” Sluit Piem Wirtz enthousiast af.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen