Nederland gaat weer open in drie stappen

Foto: Redactie Zoetermeer (pixabay.com)

Zorgminister Ernst Kuipers gaf op dinsdagavond 15 februari een persconferentie. Dit deed hij alleen, premier Rutte was er voor het eerst niet bij. Hij had een debat in de Eerste Kamer.

Goed nieuws voor iedereen die helemaal klaar is met de maatregelen rondom de coronacrisis. Het grootste deel van de maatregelen komt namelijk te vervallen. Horeca mag langer open blijven, de coronapas komt te vervallen en ook het mondkapje hoeft niet meer overal op. De maatregelen komen te vervallen op drie verschillende dagen. Hieronder lichten we alles stap voor stap uit.

Versoepelingen

“Het land gaat weer open,” begint Kuipers de persconferentie. “In de afgelopen twee jaar draaide alles om de bescherming tegen het virus en de toegankelijkheid van de zorg. Dat kon ook niet anders. Veel mensen werden ernstig ziek, veel mensen kwamen te overlijden en veel mensen moesten wachten op zorg. Dat is een zware tijd geweest.”

Daar komt nu dus verandering in. “Gelukkig zitten we nu in een andere fase. Veel mensen zijn op dit moment besmet, meer dan ooit. Maar we lijken nu op of net over de piek heen te zijn. In de ziekenhuizen is het ook anders. De afgelopen twee jaar stegen de ziekenhuiscijfers mee met de besmettingen, maar dat is nu niet het geval. We zijn beter bestand tegen het virus. Dat komt door de vaccins en de immuniteit die is opgebouwd. Daarbij is omikron ook minder heftig bij de meeste mensen.”

Andere belangen wegen ook mee in de beslissing om de maatregelen los te laten. Mensen moeten kunnen werken en ontspannen. “Jongeren moeten hun vleugels weer uit kunnen slaan. Alles gaat dus weer open. Niet in één keer, maar in stappen. Het zijn wel grote stappen en we zetten ze snel achter elkaar. Maar we houden oog voor de kwetsbare in onze samenleving.”

Per direct

De eerste versoepelingen gaan nu meteen al in. Vanaf nu mag je zoveel mensen thuis ontvangen als je maar wilt. Eerder was dit nog maximaal vier gasten per dag van 13 jaar of ouder. Dat maximum wordt nu dus opgeheven. Ook het thuiswerkadvies wordt aangepast. Dat was tot nu toe: werk zoveel mogelijk thuis. Dat verandert nu in ‘werk maximaal de helft van de tijd op kantoor’. Het is volgens Kuipers nog steeds verstandig om thuis te werken en contacten te beperken.

Vanaf 18 februari

Op vrijdag 18 februari gaat stap twee in van de versoepelingen. Vanaf deze dag gaan alle locaties weer open tot 01.00 uur ’s nachts. Het coronatoegangsbewijs blijft nog tot 25 februari gelden op alle locaties waar die nu al getoond moet worden. Denk aan horeca, bioscopen, musea, theaters en professionele sportwedstrijden. Eenmaal binnen is er een vaste zitplaats. Het dragen van een mondkapje en het houden van anderhalve meter afstand is dan niet meer verplicht. Ook geldt er geen bezoekersnorm meer.

Op locaties met meer dan 500 mensen is de kans op een besmetting nog groter. Daarom blijft de vaste zitplaats en het dragen van een mondkapje daar nog wel verplicht.

Het isolatieadvies na een positieve test wordt ingekort naar vijf dagen. Dit kan echter alleen als je 24 uur geen klachten meer hebt gehad.

Vanaf 25 februari

Op vrijdag 25 februari breekt voor de meeste mensen het feest echt los. Dan wordt de laatste stap van de versoepelingen gezet. Vanaf deze dag gelden weer de normale openingstijden en wordt er afscheid genomen van het coronatoegangsbewijs op locaties waar minder dan 500 mensen naar binnen gaan. De verplichte anderhalve meter afstand komt te vervallen en het mondkapje is alleen nog verplicht in het openbaar vervoer en op de luchthaven. Dat betekent dus dat ook de grote nachtclubs, discotheken, festivals en evenementen weer onbeperkt opengaan.

Op de plekken waar meer dan 500 mensen naar binnen gaan, en er zijn geen vaste zitplaatsen, geldt dat iedereen moet testen voor toegang. Gevaccineerd of ongevaccineerd, iedereen moet een negatieve test kunnen laten zien. Dit geldt bijvoorbeeld in de nachthoreca en op festivals. Dit geldt niet voor doorstroomlocaties als beurzen of congressen.

Om kwetsbare mensen de mogelijkheid te bieden om veilig te reizen blijft het mondkapje verplicht in het OV en op de luchthaven. Ook na 25 februari.

15 maart

Op 15 maart is een nieuw weegmoment. “We mogen optimistisch zijn, maar we moeten realistisch blijven. Corona is nog niet weg. Denk daar ook aan als je bijvoorbeeld carnaval viert. Vooral voor mensen in de risicogroepen is dit een spannende tijd. Zij moeten extra voorzichtig zijn en anderen moeten rekening met hen houden. De kans op een besmetting is groot, de kans om het over te dragen dus ook. De basisadviezen blijven dan ook erg belangrijk. Handen wassen, ventileren, hoesten en niezen in je elleboog, haal je boosterprik, houd afstand, draag een mondkapje en test bij klachten.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen