Weer strengere corona-maatregelen aangekondigd door kabinet

Foto: Redactie Zoetermeer (pixabay.com)

Demissionair premier Mark Rutte heeft samen met coronaminister Hugo de Jonge weer een persconferentie gegeven. Daarin hebben ze nog strengere maatregelen aangekondigd.

Het was eigenlijk nog helemaal geen tijd voor een nieuwe persconferentie. Die zou namelijk pas op 3 december gehouden worden. Toch is besloten de persconferentie te vervroegen. De cijfers zijn namelijk nog steeds veel te hoog per dag. En ons gezamenlijk gedrag is sinds 12 november nauwelijks veranderd, zo blijkt uit onderzoek. Het kabinet vindt het daarom nodig om nóg strengere maatregelen door te voeren. De maatregelen van de vorige persconferentie blijven ook gelden, die vind je hier. Deze worden mogelijk wat aangepast, dat lees je hieronder.

Het belangrijkste is dat het aantal contactmomenten met 25 procent wordt teruggebracht. En dat is precies wat de volgende aanscherpingen moeten doen. De maatregelen van vandaag gelden voor drie weken. Op 14 december is er een weegmoment.

Avondlockdown vanaf 17.00 uur

Met ingang van zondag 28 november geldt er een avondlockdown. Alles is dan van 17.00 tot 5.00 uur gesloten. Kappers, winkels, theaters, sportclubs. Alles. Er gelden hiervoor wel een aantal uitzonderingen. Essentiële locaties, zoals supermarkten, mogen open blijven tot 20.00 uur. Medische contactberoepen en tankstations houden hun normale openingstijden. Professionele sportwedstrijden kunnen zonder publiek ’s avonds doorgaan. En de horeca mag ook na sluitingstijd nog open blijven voor afhalen en bezorgen. Een avondklok komt er voorlopig nog niet.

Er wordt gekeken wat er op lange termijn kan worden gedaan om ervoor te zorgen dat niet meer hele sectoren gesloten hoeven worden.

Anderhalve meter met mondkapje

De verplichting van het mondkapje én de anderhalve meter geldt nu overal. Er zijn geen uitzonderingen meer voor locaties waar een coronatoegangsbewijs geldt. Het mondkapje moet dan op als er wordt gewandeld. Als je op je plek zit, dan mag deze af. Dit geldt ook voor doorstroomlocaties als beurzen. De verplichte anderhalve meter afstand kan ervoor zorgen dat er minder mensen naar binnen mogen.

Blijf zoveel mogelijk thuis

Een ander belangrijk onderdeel van het verminderen van contactmomenten, is het reizen. Blijf zoveel mogelijk thuis. Voor thuisbezoek geldt nu een maximum aantal bezoekers van vier personen. Ga ook maar bij één persoon per dag op bezoek. Ga je bij iemand langs of komt er iemand bij jou langs? Doe dan voor de zekerheid een zelftest. Wees ook extra voorzichtig bij contact tussen kinderen en mensen van 70 jaar en ouder.

Voor het werken geldt nu; werk thuis! Kan dat niet? Houd dan op het werk anderhalve meter afstand tot de collega’s.

Onderwijs

Het onderwijs blijft open. Niet omdat er geen tot weinig besmettingen zouden zijn. Maar het sluiten van scholen heeft een gigantisch gevolg op de leerlingen. En dus blijven ze open. Maar dat vraagt dus wel om een aantal afspraken. Denk aan looproutes en mondkapjes in de gangen. Ouders wordt gevraagd de kinderen zoveel mogelijk alleen naar school te laten gaan, indien dit kan. Er wordt ook gevraagd om twee keer per week een zelftest te doen. Dit geldt voor alle leerlingen en studenten vanaf groep 6.

(tekst: Sam Fish)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen