“Tweede lockdown willen we niet, hoeft ook niet”

Mark Rutte, Minister-president
Mark Rutte, Minister-president
Foto: Rijksoverheid

Premier Rutte en minister De Jonge hebben donderdagavond 6 augustus voor het eerst in weken weer een persconferentie gegeven.

“We hoopten op een zorgeloze zomer, maar dat is het niet aan het worden,” begint Rutte de persconferentie. Hierbij heeft hij het niet alleen over corona, maar ook over Beiroet. Dan is het tijd om over te gaan tot de reden van de persconferentie. Daarbij begint hij met een boodschap: “Een tweede lockdown willen we niet en dat hoeft ook niet”.

Horeca

De premier laat weten dat er nieuwe eisen komen voor een bezoekje aan de horeca. Dat mag nog steeds, maar alleen op reservering. Dat reserveren kan zowel vooraf als aan de deur. Daar vindt dan ook direct triage plaats. Ook wordt de contactinformatie gevraagd door de horecagelegenheden. Mocht er dan een besmetting plaatsvinden bij een bezoeker, dan kan er makkelijker bron- en contactonderzoek gedaan worden.

Daar komt ook bij dat recreatieve instellingen maximaal 14 dagen gesloten kunnen worden. Dit gebeurt als de GGD vaststelt dat er meerdere besmettingen hebben plaatsgevonden. Het gaat hierbij om bioscopen, horecaondernemingen, pretparken, theaters, musea, etc.

Studenten

Ook wordt er het een en ander gezegd over de introductieweken voor de studenten die eraan zitten te komen. Die moeten zoveel mogelijk digitaal gehouden worden. Studenten mogen alleen fysiek samenkomen in kleine groepen en met afstand en alleen op informatieve basis. Er mogen geen activiteiten georganiseerd worden.

Dat geldt dus ook voor de ontgroeningen; die mogen niet plaatsvinden. Voor sport- en studieverenigingen zijn er ook regels opgesteld. Zij mogen alleen bijeenkomen als het nodig is voor de introductie van de studie of sport. Hiervoor hebben ze toestemming nodig van de leiding van de betrokken onderwijsinstelling. Daar mag geen alcohol genuttigd worden en het moet om 22.00 uur klaar zijn.

Naleving maatregelen

Ook spreekt Rutte direct de jongeren toe. Hij vindt het zorgwekkend dat de corona-maatregelen steeds minder goed worden nageleefd. Steeds minder mensen blijven thuis met klachten, er wordt minder getest en dat is terug te zien in de cijfers. Hij laat weten dat veel besmettingen thuis plaatsvindt, dus tijdens een verjaardag of een gezellig avondje met vrienden.

Beperk daarom het aantal mensen bij je bezoek en houd je aan de basisregels. Ook buitenshuis, op de werkvloer, op straat, in de horeca en bij borrels, etentjes en feestjes. “Te veel mensen zitten te dicht op elkaar. En dat geldt vooral voor jongeren.”

Jongeren

En daarom spreekt hij de jongeren ook even direct toe. “Als te veel van jullie de regels aan de laars lappen, dan zitten we binnenkort allemaal weer binnen. Dan ben je een gevaar voor je ouders, opa’s en oma’s en iedereen om je heen. Corona is geen grap en het is oerstom om te doen alsof het wel zo is. Je bent niet alleen verantwoordelijk voor jezelf, maar ook voor anderen.”

Vooral voor de jongeren die het de afgelopen tijd niet zo nauw hebben genomen met de maatregelen heeft de premier een boodschap. “Kom niet in de buurt van mensen met een kwetsbare gezondheid, ouderen, en mensen in een risicogroep. Dat risico mag je niet nemen.”

Laat je testen

Zowel Rutte als De Jonge benadrukt het belang van testen. “Doe dit niet pas na twee dagen, maar maak meteen die afspraak. Bel dat landelijke nummer (0800-1202).” Neem het zekere voor het onzekere en blijf in de tussentijd thuis. Zowel tussen de testaanvraag en de test, als tussen de test en de uitslag ervan.

Houd je ook aan de basisregels. “Die blijven enorm belangrijk. Houd afstand van andere mensen. Was je handen, werk zoveel mogelijk thuis, vermijd drukke plekken. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen.”

Lokaal meer bevoegdheid

Naast de vernieuwde maatregelen in de horeca, wordt er ook gemeld dat er lokaal meer gedaan kan worden door burgemeesters en voorzitters van de veiligheidsregio’s. “We moeten er samen voor zorgen dat we die tweede lockdown voorkomen,” zegt Rutte. “Lokaal en regionaal mogen daarom maatregelen getroffen worden, die indien nodig kunnen worden opgeschaald tot een landelijk karakter.”

Denk hierbij aan de mondkapjesplicht op drukke plekken, zoals in Amsterdam en Rotterdam. Maar ook aan éénrichtingverkeer in winkelstraten of het afsluiten van parkeergelegenheid bij stranden. De burgemeester en veiligheidsregio mogen ook de openingstijden van de horeca inperken als dat nodig is. Dat zou dan terug worden gezet naar middernacht. Maar ze mogen ook de aanwezigheid van supporters bij amateursportwedstrijden beperken. Ook hierbij kan opgeschaald worden naar landelijk als dat nodig is.

Veel nieuwe besmettingen

Minister De Jongelaat weten dat er de afgelopen 24 uur 601 nieuwe besmettingen bijgekomen zijn. “We moeten de discipline hervinden om het virus opnieuw onder controle te krijgen,” zegt hij. “Maar de maatregelen halen niets uit als we zelf op de vulkaan blijven dansen.”

Het is eerder gelukt om het virus eronder te krijgen. Maar dat heeft aardig wat gekost. Alleen samen houden we dat virus eronder.

Teststraat Schiphol

Reizigers die terugkomen uit een land met een oranje reisadvies kunnen zich vanaf volgende week laten testen op het vliegveld. Dat kan bij aankomst op de luchthaven, dit is echter niet verplicht. Daarnaast is het belangrijk dat zij ook twee weken in thuisquarantaine gaan. Er wordt ook gecheckt of deze mensen zich daaraan houden. Als ze klachten hebben moeten ze zich nog een keer laten testen.

De teststraat op Schiphol is een test om te kijken of de quarantainetijd misschien verkort kan worden. Het kan zijn dat iemand op de luchthaven negatief test, maar een week later toch klachten krijgt, omdat deze persoon misschien pas in het vliegtuig besmet is. Daarom is de thuisquarantaine zo belangrijk.

CoronaMelder

Vanaf 17 augustus wordt er in Drenthe en Twente getest met de corona-app ‘CoronaMelder’. Hiermee kun je zien of je in de buurt bent geweest van iemand die besmet blijkt te zijn met het virus. Op deze manier moet het voor de GGD makkelijker worden om bron- en contactonderzoek uit te voeren.

Het is de bedoeling dat de app vanaf 1 september voor iedereen in Nederland beschikbaar is.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen