Ramadan en corona

Foto: Redactie Zoetermeer (pixabay.com)

Ook tijdens de Ramadan gelden de coronamaatregelen. Juist tijdens de Ramadan, hoe lastig ook, is het belangrijk dat iedereen zich aan de voorschriften van het RIVM houdt.

Dat betekent dat de iftar, een gezamenlijke maaltijd, zoveel mogelijk thuis plaats vindt binnen het eigen huishouden. Ontvang zo min mogelijk bezoek (maximaal 3 bezoekers) en houd dan 1,5 meter afstand van elkaar. Ga niet op bezoek bij mensen van 70 jaar of ouder en mensen met een kwetsbare gezondheid. Ga zeker niet op bezoek als u verkoudheidsklachten hebt.

De gemeente heeft contact met de besturen van de moskee├źn in Zoetermeer en met andere geloofsgemeenschappen. De geloofsgemeenschappen in Zoetermeer nemen op basis van de landelijke coronarichtlijnen al verschillende maatregelen. Zo vinden religieuze- en levensbeschouwelijke bijeenkomsten deels online plaats. Als er nog wel bijeenkomsten zijn, dan worden de regels nageleefd over het maximum van 30 aanwezigen die altijd 1,5 meter afstand houden. Kijk op www.rijksoverheid.nl/corona.

De heilige maand Ramadan begint dit jaar in de avond op of rond 23 april en eindigt op of rond 23 mei met het Suikerfeest. Moslims vasten in deze periode vanaf de dageraad (ruim voor zonsopkomst) tot zonsondergang. Na het gebed bij zonsondergang wordt het vasten verbroken met de iftar, een gezamenlijke maaltijd. Meestal organiseren moskee├źn tijdens de Ramadan ook een of meer iftars. Helaas kan dit nu niet. Bepaalde groepen of personen zijn vrijgesteld van deelname aan het vasten, zoals kinderen, oudere mensen en personen die kampen met gezondheidsproblemen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden