Oorzaak en gevolgen van de beëindiging subsidierelatie met Netwerk Zoetermeer

Charlie Aptroot
Charlie Aptroot
Foto: Netwerk Zoetermeer

In een uitgebreide brief geeft Netwerk Zoetermeer aan wat in hun ogen de oorzaak en gevolgen zijn van het stopzetten van de subsidie relatie tussen de gemeente en Netwerk Zoetermeer. Oud-burgemeester Charlie Aptroot ondertekent als huidige voorzitter van Netwerk Zoetermeer samen met secretaris Danny Nomen de brief.

In de brief schrijft de stichting: “Netwerk Zoetermeer heeft de berichtgeving vanuit het college rond de beëindiging van de subsidierelatie met belangstelling gevolgd. Hoewel het bestuur in het vertrouwen op een behoorlijke afwikkeling uiterst terughoudend is geweest in haar uitlatingen hierover, wordt geconcludeerd dat vanuit het college in deze berichtgeving, zowel naar de media als naar de gemeenteraad, structureel misleidende informatie wordt gedeeld. Hierdoor wordt aan de stad een onjuist beeld geschetst van de oorzaak en de (financiële) gevolgen van het beëindigen van de subsidierelatie met Netwerk Zoetermeer.

Beantwoording vragen over aanbesteding Bevrijdingsfestival en Culinair Zoetermeer Onlangs heeft LHN schriftelijke vragen gesteld over de aanbestedingsprocedure rond Bevrijdingsfestival Zoetermeer en Bodega Norton Culinair Zoetermeer. Hierbij is ook gevraagd naar de kosten die nu door de gemeente worden gemaakt, in verhouding tot de kosten die werden gemaakt ten tijde van de subsidierelatie met Netwerk Zoetermeer.

In de beantwoording is er door het college voor gekozen om per festival de begrote uitgaven van Netwerk Zoetermeer te noemen – bedragen die wij zelf overigens niet herkennen – in plaats van de subsidie te noemen die de gemeente voor deze evenementen in 2022 heeft verleend of waarvoor er voor 2023 subsidie is aangevraagd. Hiermee wordt ten onrechte de suggestie gewekt dat de evenementen voor de gemeente thans tegen lagere kosten worden georganiseerd. Onduidelijk is bovendien in hoeverre dezelfde voorwaarden voor de evenementen zijn opgelegd.

De beantwoording, en met name de manier waarover hier wordt gecommuniceerd met en in de media, schaden Netwerk Zoetermeer als betrouwbaar en transparant samenwerkingspartner en als vertegenwoordiger van het Zoetermeerse bedrijfsleven. Voor de volledigheid een correcte weergave van kosten 2022

  • Beschikte subsidie Bevrijdingsfestival Zoetermeer 2022 : € 111.674
  • Beschikte subsidie Culinair Zoetermeer 2022 : € 126.705
  • Totaalsubsidie Netwerk Zoetermeer in 2022 *) : € 510.010

*) De totaalsubsidie die is beschikt voor het complete integrale dienstenpakket, inclusief het samenstellen van het Zoetermeerse evenementenprogramma (adviseren, stimuleren, ondersteunen, sectoroverstijgende projecten en het verstrekken van garantstellingen) en inclusief de organisatie van alle eigen festivals en evenementen, waaronder Bevrijdingsfestival en Culinair Zoetermeer.

Voor de volledigheid de correcte bedragen uit de subsidieaanvraag voor 2023

  • Subsidieaanvraag Bevrijdingsfestival Zoetermeer 2023 : € 180.183
  • Subsidieaanvraag NZ Culinair Zoetermeer 2023 : € 123.470
  • Kosten DN Leisure Bevrijdingsfestival 2023 : € 214.500
  • Kosten Timeless Events Culinair Zoetermeer 2023 : € 223.105

Waar de gemeente volgens de beantwoording aan LHN in 2023 een uitgave doet van € 437.605 voor beide festivals, heeft Netwerk Zoetermeer hiervoor een subsidieaanvraag ingediend van € 303.653. Dit maakt de gemeentelijke uitgaven voor beide festivals dus € 133.952 hoger dan wanneer de subsidierelatie met Netwerk Zoetermeer niet zou zijn beëindigd en € 199.226 hoger dan in 2022. Los van het onjuiste beeld dat door de gemeente in de beantwoording is geschetst, zet het bestuur van Netwerk Zoetermeer vraagtekens bij de aanbestedingsprocedure. De gevolgde procedure heeft niet binnen de wettelijke kaders plaatsgevonden, terwijl juist de strikte juridische toepassing van de eigen subsidiekaders de aanleiding is van de definitieve beëindiging van de samenwerking tussen gemeente en Netwerk Zoetermeer.

Een bijkomend gevolg van de nu gekozen aanbesteding is dat verschillende belangstellende partijen in de stad niet de gelegenheid hebben gekregen om zich voor de organisatie van deze festivals aan te melden. Zij kregen begin december direct te horen dat deze al onderhands waren gegund. Subsidieaanvragen met een mogelijk veel voordeliger uitkomst hebben hierdoor niet de kans gekregen. Al met al voldoende aanleiding om bezwaar te maken tegen de nu gevolgde procedure.

Wat nu?

Het bestuur van Netwerk Zoetermeer is niet uit op discussie en wil dat onze evenementen behouden blijven voor de stad. Hier wordt ook bereidwillig aan meegewerkt, door kennis en ervaring over te dragen aan de nieuwe organisatoren van al onze eigen festivals en evenementen. Het stelt ons nu teleur dat het college aanhoudend feiten en omstandigheden verdraait.

Daarom is op 1 februari jl. aan het college dringend verzocht om vanaf heden transparant te zijn over de aanleiding en de gevolgen van de wijzigingen bij de gemeente inzake het citymarketing- en evenementenbeleid en om daarbij rekening te houden met de gerechtvaardigde belangen van Netwerk Zoetermeer.

Concreet:

  • Er is gevraagd om uiterlijk op maandag 6 februari de beantwoording op de schriftelijke vragen van LHN schriftelijk te corrigeren, door de juiste subsidiebedragen en werkelijk gemaakte kosten per festival met de gemeenteraad te delen.
  • Tevens is gevraagd om tegelijkertijd de beeldvorming die in de stad is ontstaan door de onterechte weergave van zaken rond de beëindiging van de subsidierelatie te corrigeren, inhoudelijk en financieel. U bent als gemeenteraad op 22 september 2022 en op 28 november 2022 hierover door Netwerk Zoetermeer geïnformeerd.
  • Tenslotte is nogmaals gevraagd om duidelijkheid te geven over de vergoeding van de kosten die worden gemaakt, nu het kantoor van Netwerk Zoetermeer noodgedwongen en op zeer korte termijn wordt afgeschaald en wij ons goede werk voor de stad hebben moeten beëindigen. Immers lopen de personeels- en kantoorkosten per 2023 door en wordt er aan de te herplaatsen medewerkers een transitievergoeding betaald, terwijl hier nu geen subsidie meer tegenover staat.

Aangezien op dit moment de gevraagde transparantie nog steeds ontbreekt en er ondanks vragen hierover ook nog geen duidelijkheid bestaat over de financiële afwikkeling van het beëindigen van de subsidierelatie, ontvangt u nu dit bericht. Wij vertrouwen erop u hiermee naar behoren te informeren en rekenen met de
aangesloten ondernemers op een fatsoenlijke afhandeling van het beëindigen van de subsidierelatie.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen