In het logistieke hart van de regio Zoetermeer en Lansingerland is op het Prismaterrein de opleiding "Logistieke Leerweg" feestelijk geopend door wethouders Jan Iedema en Kathy Arends. Werkbedrijf De Binnenbaan, mboRijnland, Lentiz | MBO Oostland en ondernemers hebben met elkaar samengewerkt om de nieuwe opleiding mogelijk te maken.
De logistieke sector is een innovatieve sector met veel kansen voor werkzoekenden, maar kampt met een tekort aan geschoolde arbeidskrachten. In de regio Zoetermeer werd voor deze sector tot voor kort geen BBL-opleiding op niveau 1 en 2 aangeboden. Bij deze opleidingsvorm combineert de student 1 dag studie op school met 4 dagen werken bij een bedrijf.
Werkbedrijf De Binnenbaan bracht de partijen mboRijnland, Lentiz | MBO Oostland en meer dan 10 bedrijven met elkaar in contact om in dit gat te springen. Na enkele rondetafelgesprekken hebben de onderwijsinstellingen met de inbreng en ideeën van verschillende bedrijven een onderwijsprogramma samengesteld waarin studenten breed worden opgeleid tot logistiek medewerker. Zo ontstond de Logistieke Leerweg. "Deze nieuwe opleiding is een prachtig voorbeeld van een samenwerking tussen ondernemers, de regio en het onderwijs, waarin ieders kracht en expertise samenkomt in het toekomstbestendige programma dat we voor de studenten hebben ontwikkeld", aldus Katrien van Hees (mboRijnland) en Cees de Jong (Lentiz | MBO Oostland).
De deelnemende bedrijven betalen de opleiding en doordat de studenten in loondienst komen bij de werkgever, ontvangen zij direct salaris. Hierdoor is de Logistieke Leerweg niet alleen interessant voor werkzoekenden in een uitkeringspositie, maar ook voor werkzoekenden die zich willen laten omscholen. Daarnaast hebben enkele deelnemende bedrijven hun eigen gemotiveerde medewerkers de mogelijkheid geboden om een diploma te behalen via de Logistieke Leerweg. "Zonder betrokken ondernemers was deze onderwijsvorm niet mogelijk. Door te investeren in mensen en ze te begeleiden bij hun loopbaan bieden ze de leerlingen niet alleen praktijkervaring, maar vooral ook toekomstperspectief", aldus Margriet van Driel (voorzitter van de arbeidsmarktregio Zuid-Holland Centraal).
Op 15 september vindt de eerste lesdag plaats op de locatie van het Prismabedrijventerrein. De dertien studenten starten dan officieel met de opleiding die hen klaarstoomt voor de logistieke sector. Wethouder Kathy Arends: ‘Eind september staan wij in Lansingerland stil bij de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDGs) van de VN. Dit zie ik ook terugkomen bij de Logistieke Leerweg. We verzorgen onderwijs dat passend is bij wat leerlingen nodig hebben en aansluit op de arbeidsmarkt. Hiermee verminderen we ongelijkheid en geven we leerlingen een betere kans op een baan. Daarom ben ik enorm trots op dit initiatief en de partners die dit mogelijk hebben gemaakt.’
Jan Iedema (wethouder Onderwijs & Economie): "De ambitie van de deelnemende partijen aan de Logistieke Leerweg is om een doorlopende leerlijn van niveaus 1 t/m 4 (mbo) te realiseren, die op termijn wordt verruimd tot niveau 5 Associate Degree (mbo+). Hierdoor kunnen studenten zich na de niveaus 1 en 2 verder ontwikkelen. Door deze ambitie in combinatie met het ruime aanbod, wordt de Logistieke Leerweg dé logistieke opleider van de A12-corridor."