Het nieuwe energielabel: wees voorbereid

Foto: Redactie Zoetermeer (pixabay.com)

Per 1 januari 2021 veranderen de regels voor het bepalen van het energielabel. Per die datum bepaalt men het energielabel op basis van de NTA 8800 methode. De methode is gebaseerd op de Europese CEN-normen. Maar waar gaat het nu eigenlijk over?

Het is al langer verplicht om bij de oplevering, verkoop of verhuur van een woning een energielabel te verstrekken. Diegenen die de woning kopen of huren, weten dan meteen waar ze aan toe zijn. Krijgt een woning een energielabel, dan zegt dat wat over de energiezuinigheid of energieprestatie van de woning. Net als bij elektrische apparatuur geeft het een indicatie over het verbruik van energie. En in het geval van een woning dus de hoeveelheid energie er verbruikt wordt in de woning bij normale bewoning.

Er waren diverse methodes in gebruik voor het bepalen van de energieprestatie. Het was complex en niet transparant. Dit was de drijfveer voor de overheid om via een methode de energiezuinigheid van een gebouw te bepalen. Ongeacht het feit of het bestaande bouw of nieuwbouw, of dat het een woning is of utiliteitsbouw (o.a. kantoren, winkels, scholen) is. Per 1 januari 2021 worden daarom alle (nieuwe) energielabels bepaald aan de hand van de energieprestatie indicator ‘primair fossiel energiegebruik’. Het grootste voordeel van de wijziging is uniformiteit. Een ander, net zo groot, voordeel is een betere bepaling. Doordat er een woningopname plaatsvindt, is de ingevoerde informatie nauwkeuriger.

Meer weten over het energielabel? Verlaan Makelaardij zet op een rijtje wat er verandert bij het kopen en verkopen van een huis.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen