Dunea: Voorkom schade bij vorst

Foto: Redactie Zoetermeer (pixabay.com)

In de winter is het binnen extra gezellig en behaaglijk met de verwarming aan. Maar als het buiten erg koud is, bestaat het risico dat uw waterleiding en verwarmingsbuizen bevriezen. Daardoor kan er een breuk in de waterleiding ontstaan, met lekkages tot gevolg. Staat u liever niet ineens in de kou?

Zo leidt Dunea de waarschuwing voor iedereen in. Op de website van Dunea zijn tips te lezen om te voorkomen dat bevroren waterleiding(en) of verwarmingsbuizen schade veroorzaken.

Met de onderstaande voorzorgsmaatregelen beperkt u het risico op bevriezing van uw leidingen. Denk hier ook aan als u in de winter met vakantie gaat.

  • Zet bij vorst de thermostaat op minimaal 10 graden Celsius en draai in het hele huis de radiatoren open, ook in de ruimten waar zich de watermeter, hoofdkraan en leidingen bevinden. Zorg dat de cv-pomp blijft draaien en stel de ketelwatertemperatuur in op minimaal 50°C en uw warmwatertoestel (boiler) op minimaal 60°C.
  • Controleer ook of de hoofdkraan goed sluit. Mocht er een defect aan de waterleiding ontstaan, dan voorkomt u hiermee eventuele waterschade.
  • Tocht is een grote vijand. Isoleer de meterruimte goed, zorg ervoor dat buitendeuren en toegangsdeuren goed sluiten en plaats eventueel tochtstrips. Is in dezelfde ruimte een gasmeter aanwezig, ventileer de ruimte dan regelmatig om vochtvorming te voorkomen.
  • Is de ruimte niet tochtdicht te krijgen en bent u bang voor bevriezing? Pak dan de watermeter, hoofdkraan en toevoerleiding tijdelijk in met isolerend materiaal.
  • Bij vorst kunt u (buiten)kranen en leidingen in onverwarmde ruimten zoals de garage, het best apart afsluiten en aftappen, zodat er geen water meer in zit dat kan bevriezen. De leidingen zijn meestal ingedeeld in groepen, die u kunt afsluiten met de bijbehorende stopkraan.
  • Het aftappen gaat als volgt: draai de stopkraan van de leidingen in een onverwarmde ruimte dicht. Open nu het aftapkraantje en vang het water op in een emmer. Zet ook alle andere kranen in de koude ruimte open en laat alle leidingen leeglopen. Sluit tenslotte het aftapkraantje en de waterkranen. Vergeet niet om na de vorstperiode de leidingen door te spoelen.
  • Laat uw kraan druppen. Daardoor blijft het water door de leidingen stromen en kan het niet bevriezen. Dit kost u misschien 2 euro, echter het vervangen van een bevroren watermeter kost meer geld.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen