Energie in Living Lab Palenstein Aardgasvrij

Foto: Redactie Zoetermeer (pixabay.com)

Na de succesvolle kick-off voor de zomer gaan vanaf 17 september 2018 meer dan 100 mbo studenten en vmbo leerlingen in het Living Lab Palenstein Aardgasvrij in Zoetermeer aan de slag.

Dit moment wordt gemarkeerd in een bijeenkomst waarbij de studenten hun eerste opdrachten krijgen van Stedin, Van Dorp Installaties en de gemeente Zoetermeer afgewisseld met een tour door de wijk waarbij de bedrijven laten zien wat er al gebeurt.

Het living lab start met twee actieprogramma’s:

  • Energy Transition Living Labs: studenten en bedrijven werken samen aan oplossingen voor uitdagingen die de energietransitie in een woonwijk met zich meebrengen.
  • The Next Generation Woonwijk neemt de deelnemers mee door de wijk Palenstein om met eigen ogen te zien hoe deze wijk transformeert tot een moderne aardgasvrije woonwijk. Vooraf kunnen ze via hun mobiel of computer informatie vinden over de verschillende routes die zijn uitgezet.

Jan Iedema (wethouder Onderwijs en Economie Zoetermeer) en Otto Jelsma (voorzitter College van Bestuur mboRijnland) ontvangen de studenten en vertellen over het belang van het living lab. Nu de kraan van het aardgasveld in Groningen wordt dichtgedraaid, is de transitie naar een aardgasvrije samenleving in een stroomversnelling geraakt. Behalve technische alternatieven zelf, hebben we ook professionals nodig die hiermee uit de voeten kunnen. En dit staat centraal in het living lab, waar innovatie en opleiden hand in hand gaan.

De bijeenkomst vindt plaats in een voormalig Tango tankstation in de wijk Palenstein. Deze unieke plek zal de komende twee jaar fungeren als locatie waar studenten van verschillende opleidingen en niveaus met bedrijfsleven en gemeente samenwerken aan de energietransitie opgave. Robin Paalvast (wethouder Wonen en Energietransitie Zoetermeer) sluit de bijeenkomst af met een leeropdracht voor studenten om na te denken over het smart en duurzaam maken van een locatie als het tankstation.

CIV-Smart Technology

Living Lab Palenstein Aardgasvrij is één van de initiatieven van het Centrum voor Innovatief Vakmanschap (CIV) Smart Technology. Met elkaar zetten de partners zich in voor de continue ontwikkeling van onderwijs in samenwerking met het bedrijfsleven. Deze manier van samenwerken werpt inmiddels zijn vruchten af. Opleidingen sluiten steeds meer aan bij de praktijk en bij de snel veranderende kennis en vaardigheden die nodig zijn om de arbeidsmarkt te betreden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen