Scheiden zonder gedoe, kan dat wel?

Foto: Scheiden zonder gedoe

Scheiden zonder gedoe, kan dat wel en zo ja wat is daar dan voor nodig?

Je zou denken een scheiding op zich is toch al gedoe. Nee wanneer je opzoekt wat gedoe betekend zie je dat het een inspanning is zonder veel nut. De inspanning die jullie leveren om jullie scheiding goed te regelen heeft wel degelijk nut. Je maakt afspraken met elkaar voor nu maar ook voor de toekomst! Dat wil niet zeggen dat het makkelijk is. Naast alle afspraken die jullie met elkaar moeten maken over hoe jullie alles gaan verdelen en hoe jullie het willen regelen voor en met de kind(eren). Zit er ook een heel groot deel emotie bij. Scheiden is een emotionele achtbaan die je niet moet onderschatten, het is niet iets wat je even doet.

Het is dus belangrijk dat er voor alle aspecten aandacht komt voor de korte en lange termijn. Zodat de scheiding voor jullie geen einde, maar een nieuw begin is.

Wanneer ik het heb over alle aspecten dan heb ik het over de kind(eren), financieel, juridisch, fiscaal, pensioen en absoluut niet te vergeten het emotionele vlak.

Achtbaan

Het is ook niet zo wanneer 1 van de partners uitspreekt te willen scheiden, dat dat het moment is dat jullie in deze achtbaan stappen. Er komen allemaal gevoelens bij kijken, schuldgevoel, verdriet, onmacht, angst en onzekerheid voor de toekomst en/of gevoel van falen omdat het niet gelukt is jullie gezin bij elkaar te houden. De partner die de scheidingsmelding heeft gedaan zit er vaak al een tijdje in. En heeft zich wellicht heel erg eenzaam gevoeld omdat hij of zij dit alleen heeft moeten doormaken. Daardoor kan het ook zijn dat de partner die de melding doet al veel verder in zijn of haar proces is dan de partner die het nieuws krijgt. Dit zijn allemaal aspecten waarmee rekening gehouden moet worden.

Daarnaast is het belangrijk dat alles wat jullie afspreken ook kan en mag, en wat zijn de eventuele consequenties hiervan. Niemand zit erop te wachten dat er ineens een blauwe envelop op de mat ligt. Er moet rekening gehouden worden met de fiscale gevolgen tijdens het maken van de afspraken wanneer jullie gaan scheiden. En wat nou als de alimentatiebetaler komt te overlijden. Welke gevolgen heeft dat voor de ontvanger en de kind(eren)…… en wie erft wat op dat moment? En dan een van de moeilijkste onderwerpen waar geen ouder het over wilt hebben en hoopt er nooit mee te maken te krijgen, wat als 1 van de kind(eren) komt te overlijden.

Wat gaan jullie doen met de pensioenen, welk effect heeft welke keus…

Dit zijn allemaal aspecten waarmee jullie te maken krijgen wanneer jullie gaan scheiden.

Oordeel en druk van de buitenwereld

Naast bovenstaande aspecten leven we in een maatschappij waarin iedereen ideeën heeft over hoe ouders hun scheiding zouden moeten aanpakken. En hoe ze met hun ex-partner en kind(eren) horen om te gaan.

Veelgehoorde uitspraken zijn: tegenwoordig gaan mensen veel te makkelijk uit elkaar, kind(eren) zijn altijd de dupe van een scheiding, Je moet het goed regelen voor de kind(eren), een kind moet bij beide ouders evenveel zijn zodat het niet hoeft te kiezen etc.

Scheiden doe je niet zomaar en vaak zijn dit uitspraken van mensen die niet gescheiden zijn. Voordat jullie deze stap genomen hebben zijn er al heel wat tranen gevallen, vaak in stilte, alleen of samen. Hier kan een proces van een aantal jaar aan vooraf gegaan zijn. Daarnaast weet niemand wat er zich achter de voordeur heeft afgespeeld.

Kind(eren) hoeven niet de dupe te zijn van de scheiding, daar kunnen jullie als ouders voor zorgen!

Wat is goed regelen? Dat is voor iedere ouder anders. Ik heb nog nooit ouders gezien die het niet goed wilde regelen voor hun kind(eren).

Wat past bij jullie en jullie kind(eren)

Bij het maken van afspraken is het belangrijk om je te realiseren dat jullie als ouders jullie kind(eren) het beste kennen. Wat voor de kind(eren) van de buurvrouw werkt hoeft niet voor jullie kind(eren) te werken! Een 50/50 regeling is heel fijn wanneer dit haalbaar is. En bij jullie en jullie kind past maar wellicht geeft dit voor jullie kind onrust, of is het simpelweg niet haalbaar! Uit ervaring en onderzoek weten we dat de kwaliteit van de relatie niet te meten is aan hoe vaak je elkaar ziet. Denk maar aan die goede vriend(in) die je maar af en toe ziet maar waarvan je weet dat je op steun kan rekenen wanneer je dat nodig hebt. En dan die collega die je dagelijks ziet maar niets aan hebt.

In onderling overleg

Realiseer je ook bij het maken van afspraken dat jullie nu misschien goed door een deur kunnen. Ik hoor ouders vaak zeggen: oh dat regelen we dan wel, of dat doen we wel in overleg. Doe dat niet, daar kan gedoe van komen! Wanneer jullie goed met elkaar door een deur kunnen verdwijnt jullie ouderschapsregeling in de kast. Deze komt er pas uit wanneer jullie er samen niet uitkomen. En wat als er dan in staat: in onderling overleg….

Maatwerk

Zoals je kunt zien komt er heel veel kijken bij een scheiding, een scheiding goed regelen is maatwerk! Goede begeleiding van een scheidingsspecialist hierin is dan ook van essentieel belang. Iemand die jullie helpt het overzicht te bewaren zodat jullie niets vergeten. Die jullie kan en mag adviseren en kan begeleiden in deze achtbaan. En jullie helpt een nieuw begin te maken voor jullie en jullie kind(eren).

Een scheiding zonder gedoe!

Wil je ook een scheiding zonder gedoe of wil je meer informatie over wat Scheiden zonder gedoe voor jullie kan betekenen? Maak dan een afspraak voor een gratis en vrijblijvend informatiegesprek.

(advertorial / bron: Scheiden zonder gedoe)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen