Klanken uit het verleden: Radio Cuna

Foto: Radio Cuna Zoetermeer

In de jaren 80 had iedere grote Nederlandse gemeente zijn eigen radiopiraat. Lokale illegale radio was destijds enorm populair, gezien men toen alleen de drie legale radiostations uit Hilversum kon beluisteren.

Destijds bestonden er geen radiozenders zoals 538, Sky Radio, Qmusic of 100%NL. De keuze was zeer beperkt. De lokale illegale vrije radiomakers sprongen overal in het land met genoegen in dit gat.

Zoetermeer had destijds bijna 80.000 inwoners. De stad had een aantal zeer professionele illegale radiostations, waaronder Radio Cuna Zoetermeer.

Radio Cuna

Radio Cuna was van 1983 tot en met 1987 een ongekend populair commercieel radiostation, waar destijds dagelijks tienduizenden Zoetermeerders op afstemden. Of het nou op kantoor, thuis, in de auto, of in de winkel was: Radio Cuna was overal uit de speakers te horen.

Met 24 uur per dag, zeven dagen in de week uitzendingen, én met een duidelijke horizontale programmering, wist de luisteraar ook precies wat ze kon verwachten: professionele, gezellige radioprogramma’s voor jong en oud.

Uit de lucht gehaald

Radio Cuna is in die vijf jaar tijd bijna dertig maal uit de lucht gehaald door de plaatselijke politie in samenwerking met de Radio Controledienst. Het was immers een illegale aangelegenheid. Na een inbeslagname was in kort tijdsbestek weer een nieuwe zender geplaatst, en was het signaal van dit nostalgische radiostation weer te horen op de frequentie 95.2 FM.

De radiozenders werden voornamelijk in lokale hoge flats geplaatst, wat het bereik erg ten goede kwam. Radio Cuna was veelal niet alleen in Zoetermeer goed te horen, maar het signaal was zo sterk dat de zender in de hele regio goed op te vangen was.

Documentatie

Een voormalig medewerker van Radio Cuna besefte afgelopen december dat er nagenoeg geen informatie meer was omtrent dit legendarische radiostation. Een intensieve zoektocht naar beeldmateriaal, achtergrondverhalen, geluidsfragmenten, jingles en commercials van radio Cuna werd afgelopen maanden een feit. Voormalig DJ’s en medewerkers werden benaderd, het Zoetermeerse stadsarchief werd uitgespit, voormalige commercials en jingles opgevraagd bij onder andere de producenten en trouwe luisteraars van het radiostation.

Website

De gehele verzameling staat online op de website www.radiocuna.nl. op deze website hoort en ziet u de jingles, fragmenten van radio-uitzendingen, krantenknipsels, uitzendlocaties, uitleg over de gebruikte technieken, adverteerders in beeld en geluid, unieke foto’s en nog veel meer. Dit materiaal is voorzien van begeleidende teksten door voormalig medewerkers van het radiostation. Het brengt je terug naar de jaren tachtig. Terug aar de jaren waarin Radio Cuna een buitengewone muzikale rol speelde in de Zoetermeerse samenleving.

Radio Cuna is vandaag de dag nog steeds populair. Dat blijkt uit de vele unieke “hits” van bezoekers op betreffende website, en de dagelijkse leuke reacties in onze mailbox.

Verder uitbreiden

Onder aanvoering van voormalig DJ Lex van Amstel wil Radio Cuna Zoetermeer de website verder uitbreiden met audio- en beeldbestanden. Hij roept iedereen op om materiaal ter beschikking te stellen. Het eventueel digitaliseren, doen ze kosteloos voor u. U kunt Radio Cuna Zoetermeer bnu legaal vinden op de website en de enthousiaste radiomakers zijn te benaderen via e-mail [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen