CDA blij met beslissing over Katwijkerlaantracé

Foto: PR CDA Zoetermeer

Vorige week maandagavond heeft de Zoetermeerse gemeenteraad het langverwachte besluit genomen over de bebouwing die gaat komen op het zogenaamde Katwijkerlaantracé in de wijk Rokkeveen. Hoewel het college van B&W aanvankelijk iets anders voorstelde, koos de gemeenteraad voor de voorkeur van de omwonenden. Daarvoor was wel nodig dat het college het plan voor een mogelijk toekomstig fietspad losliet.

Met dit besluit van de gemeenteraad komt een voorlopig einde aan ruim twee jaar onzekerheid voor de omwonenden van de drie stroken braakliggende grond van het Katwijkerlaantracé: tussen de Nathaliegang en de Agaat, Zenobiagang en Milenagang.

Katwijkerlaantracé

Jaren geleden was de strook grond middendoor de wijk Rokkeveen, nu bekend als het ‘Katwijkerlaantracé’, gereserveerd voor het eventueel doortrekken van de RandstadRail naar Rotterdam. Dat plan is al jaren geleden losgelaten. Sindsdien is gezocht maar een nieuwe bestemming voor die strook grond. Toen het college van B&W besloot dat daar woningen en gebouwen met zorgwoningen moesten komen, ontstond een felle tegenstand van de direct omwonenden over de hoogte en de exacte positie van die gebouwen.

Eigen voorstel van B&W

Enkele weken geleden kwam het college van B&W met een eigen voorstel voor de invulling van die drie deelgebieden. Dat voorstel kwam niet overeen met de voorkeur van de omwonenden van het Katwijkerlaantracé, die eind januari met een enquête was gepeild door de CDA-fractie. Gemeenteraadslid Rob Wessels: “Uit de reacties op de enquête bleek dat de meeste omwonenden een duidelijke voorkeur hadden voor een bepaalde variant. Die voorkeuren hebben alle fracties in de gemeenteraad gelukkig meegewogen bij hun oordeelsvorming. Uiteindelijk heeft de gemeenteraad de voorkeur van de omwonenden gevolgd, in plaats van die van het college van B&W.”

Geen nieuw fietspad

Het eigen voorstel van het college van B&W werd mede bepaald door oude plannen die er nog lagen voor een mogelijk fietspad over het Katwijkerlaantracé. Met dat fietspad werden sommige varianten, waaronder de voorkeursvarianten van de omwonenden, geblokkeerd. De meerderheid van de gemeenteraad bleek dat fietspad echter ‘hemelfietserij’ te vinden. Wessels: “De plannen voor zo’n fietspad bleken boterzacht te zijn en nog miljoenen euro’s en jaren tijd te kosten, als dat er ooit nog zou komen.”

Rob Wessels (CDA)
Rob Wessels (CDA)

Samenspraak

Nu het besluit over welke variant voor welk deelgebied is genomen, start het college van B&W een nieuw samenspraaktraject op om de nadere invulling van die varianten te bespreken met de omwonenden. Tijdens het voorgaande traject ging de samenspraak niet altijd goed. CDA’er Wessels: “Ik hoop dat het college heeft geleerd van het vorige samenspraaktraject en ditmaal beter luistert naar de betrokken bewoners en daaraan echt tegemoet probeert te komen.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen