Blauwe maandag

Foto: Nieuws.NL

Het is vandaag ‘deprimaandag’ oftewel Blue Monday. Het is de aanduiding voor wat de meest deprimerende dag van het jaar zou moeten zijn volgens psycholoog Cliff Arnall.

De psycholoog Arnall heeft meerdere formules gepubliceerd waaruit geluk te berekenen zou zijn. Al zijn formules zijn wetenschappelijk naar het rijk der fabelen verwezen, maar enkele benamingen klinken nog steeds door.

Volgens Cliff Arnall is de maandag van de laatste volle week van januari de dag waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. De feiten die hij aandraagt zijn dat dit de periode is waarin de goede voornemens mislukt zijn en leuke vooruitzichten zoals de zomervakantie nog erg ver weg lijken. De dagen zijn ook nog donker. En natuurlijk speelt het ook mee dat de maandag voor veel mensen de eerste dag van de werkweek is.

In zijn ‘formule’ spelen het weer, schulden, het maandelijkse salaris, hoelang geleden het kerst was, goede voornemens volhouden, motivatieniveau en het gevoel om actie te ondernemen, een rol. Echter wordt nergens duidelijk hoe de berekening uitgevoerd moet worden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen