CDA: Bijdrage Voorjaarsdebat

Foto: PR CDA Zoetermeer

Voorjaarsdebat 2016

Geachte voorzitter, college, raadsleden, toehoorders hier in de raadszaal en via internet,

Investeren in mensen, dat is investeren in de toekomst. Investeren in mensen, dat is vooruitkijken. Voor de toekomst en bij vooruitkijken staan voor het CDA  mensen centraal. Het voorjaarsdebat is vooruitkijken en met een positief rekeningresultaat is vooruit kijken altijd plezierig. Er is dan ook ruimte om te investeren. Het CDA kijkt ook graag vooruit. Vooruit kijkend kan je je voorbereiden op de toekomst en wellicht negatieve dingen voorkomen.

Het CDA kijkt vooruit als het gaat om de mensen in onze stad en dan vooral de kwetsbare mensen.

Als raadslid ontmoet ik, en dat geldt voor een ieder van ons, heel veel mensen. Zo ontmoette ik ook Ineke. Ineke is een energieke vrouw van begin 50. Zij was leerkracht op een basisschool, een enerverende baan met veel kinderen, leerkrachten, ouders om dagelijks te woord te staan. Sinds 2 jaar heeft zij haar baan opgegeven om te zorgen voor haar dementerende man. Een lieve man, een vrolijke, opgewekte man dat zeker. Erg jong voor dementie. Inmiddels weet hij vaak niet meer dat Ineke zijn vrouw is. Het CDA wil van betekenis zijn voor mensen als Ineke en haar man. Dus vroeg ik haar hoe het met haar ging; of zij zich als ‘mantelzorger’ gesteund voelt; of zij zich eenzaam voelt;

Tuurlijk voelt zij met regelmaat de last van het zijn van mantelzorger. Ook ervaart ze gevoelens van eenzaamheid. Zoals ik al zei Ineke is een energieke vrouw en heeft geleerd dat het voor haar belangrijk is om naast de zorg voor haar man van betekenis te blijven, ergens verwacht worden. Ze heeft bestuurswerk opgepakt en bezoekt samen met haar man een koffie ochtend die door een buurtbewoner georganiseerd wordt.

En Ineke laat weten dat ze het fijn vind dat ik haar ernaar vraag. En geeft ze mij mee: ‘Ontmoetingsplekken, waar je gewoon zomaar mag komen, dat heb je gewoon heel veel van nodig’.

Het doet het CDA dan ook deugd dat de gemeente onlangs besloten heeft de koffie soos aan het Morapad te ondersteunen, de plannen voor de Balijhoeve te omarmen. Allemaal initiatieven die vanuit de bewoners zijn ontstaan. Dit zijn de initiatieven die het leven en onze stad glans geven. Onze stad heeft een meedenkend stadsbestuur nodig, met een open deur voor ondernemende vrijwilligers die willen delen met de samenleving. Initiatieven als een koffiesoos, Balijhoeve, sociale wijkrestaurants moeten we koesteren en faciliteren indien noodzakelijk. Dáár hebben wij geld voor over. De meevallers in het sociaal domein maken het mogelijk hier wat extra’s te doen. Bovendien komt het geld ten goede aan het doel waarvoor het bestemd is: de samenleving sterker maken! Vandaar onze motie over een campagne tegen eenzaamheid en onze steun voor de motie van de wijkrestaurants.

De samenleving sterker maken heeft soms een duwtje nodig. Je vrijwillig inzetten voor een ander gebeurd niet altijd spontaan. Kijk naar mij: ik heb een gezin, ik heb een baan, ik heb helemaal geen tijd voor vrijwilligerswerk. Denk ik. Totdat Stichting Present mij vroeg of ik samen met een aantal anderen een middagje wou helpen in de tuin van Ineke. Dat deed haar man namelijk altijd. In 2012 ben ik betrokken geweest bij de start van Present. Present is een initiatief dat mensen actief maakt, niet de gebruikelijke vrijwilligers maar juist mensen met een gezin, met een baan geeft Present op een moderne, vlotte manier je een kans om iets voor een ander te kunnen betekenen. Present creëert sociale betrokkenheid, maakt de samenleving sterker. Een initiatief dat de stad laat stralen.

En dat is wat de inbreng van het CDA in dit voorjaarsdebat typeert, zoals gezegd. Investeren in mensen, dat is investeren in de toekomst. Investeren in mensen, dat is vooruitkijken. Investeren in mensen dat is voorkomen van problemen. Problemen zoals bijvoorbeeld schulden. Als CDA zijn wij dan ook groot voorstander van het project Eerder Melden, Minder Achterstand. EMMA. Een project dat ondersteunt voordat de schulden toren hoog zijn.

Voorkomen van problemen is ook vitaal en fit blijven. Voor senioren is bewezen dat een beweegtuin bijdraagt aan fysieke fitheid, ontmoeting creëert en je mag er zomaar komen.

Het CDA kijkt niet alleen vooruit, het CDA kijkt ook naar de wereld om ons heen. Door oorlog en armoede komen er nieuwe mensen naar onze stad. Het meest urgent is op dit moment de huisvesting van statushouders. Deze volledige aandacht voor huisvesting mag niet de lange termijnconsequenties naar de achtergrond verdrukken.

Het CDA vraagt aandacht voor een integrale aanpak voor de lange termijn. Samenhang tussen huisvesting, gezondheid, scholing en onderwijs, werk, integratie en participatie. Met aandacht voor zowel de vluchtelingen / asielzoeker als voor de Zoetermeerse inwoners: de samenleving vraagt om echt samen leven. Onze insteek is dat Zoetermeerders, inclusief de nieuwkomers, er beter van kunnen en moeten worden. Asielzoekers en statushouders hoeven niet alleen geholpen te worden, zij brengen ook waardevolle ervaringen, ideeën en kennis mee. Zij kunnen samen met Zoetermeerders, overheid, maatschappelijke organisaties, onderwijs en bedrijfsleven een actieve bijdrage leveren aan oplossingen. Het CDA roept het college dan ook op om te komen met een lange termijnbeleid voor de opvang en het meedoen van vluchtelingen met verblijfsvergunning.

Ook het omgekeerde gebeurt: stadsgenoten die er juist voor kiezen om te vertrekken, uitreizen naar het Kalifaat om daar deel te nemen aan de jihad. De wanhoop van ouders die dit is overkomt is ongekend. Voor ouders, maar ook onderwijzers, is het zonder ruzie bespreken van radicaliseren met diegene die het betreft erg moeilijk. Nieuwe methodes zijn nodig. Met name leerkrachten in het basisonderwijs geven aan behoefte te hebben aan nieuwe methodes. Juist voor deze jonge kinderen is momenteel nog niets beschikbaar. Het CDA ziet daarom graag dat het college ook een aanvullend educatief programma voor deze doelgroep en hun docenten in het beleid opneemt.

Ik begon mijn betoog dat het prettig is om vooruit te kijken met een positief rekeningresultaat.

Het college besteed een deel aan nog niet afgeronde activiteiten. Het restant wordt volgens de spelregels gelijkmatig verdeeld over de reserves (Reserve Vrij besteedbaar en de reserve Sparen voor Later). Echter de voorstellen voor nieuw beleid zijn royaal, zo royaal dat deze de meerjarenbegroting in de rode cijfers duwen. De spaarpot voor later wordt alvast aangesproken. Terwijl een aantal forse tegenvallers zich aandienen en wij deze nog niet teruglezen in de perspectief nota. Ik noem u: half miljoen voor repareren viaducten over Maximáplein, als we de rechtszaak daarover niet winnen. Tonnen aan achterstallig erfpacht als Dutch Water Dreams inderdaad geen nieuwe eigenaar krijgt en wellicht ook nog anderhalf miljoen als de gemeente het terrein weer bouwrijk moet maken.

Zoals het CDA tijdens het resultatendebat al zei: er worden andere keuze gemaakt bij een financieel tekort dan bij een financieel overschot. Een solide en betrouwbare begroting is een voorwaarde om de juiste keuzes voor de toekomst te kunnen maken.

Nog niet zo lang gelden moesten we fors besparen, waarbij er gekozen is om Aquapark ’t Keerpunt te verkopen. Echter, het grote gemis van recreatief zwemmen maakt dat het CDA samen met LHN, SP, Zó!, CU/SGP, GL een motie indient om te kijken hoe recreatief zwemmen weer mogelijk wordt in de stad.

Als Raad zijn we er om kaders te stellen, te controleren en om het volk te vertegenwoordigen. De verkoop van het zwembad heeft ons geleerd dat we betere kaders moeten stellen. Daarom willen we dat het helder is hoe we met onze financiële reserves omgaan. Om te voorkomen dat de mensen die wij vertegenwoordigen en die voor het CDA centraal staan in de toekomst in de kou komen te staan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen