Geslaagde masterclass inclusie in de sportwereld

Foto: Piëzo

Samen ingaan op de vragen ‘hoe ontwikkel je een positief sportklimaat?’ en ‘hoe zorg je ervoor dat nieuwe leden zich thuis (blijven) voelen bij jouw sportvereniging?’.

Dat deden de leden, vrijwilligers en bestuurders van verschillende Zoetermeerse sportverenigingen en andere geïnteresseerden tijdens masterclass Inclusie in de sportwereld afgelopen week. Het was een geslaagde zoom-bijeenkomst vol herkenning, leerzame gesprekken en eye openers. Wethouder Ingeborg ter Laak van sport, opende de bijeenkomst. De masterclass werd georganiseerd door Piëzo, Sportmaatjes, als onderdeel van het Sportakkoord Zoetermeer.

Via Sportmaatjes bij sportverenigingen heeft Piëzo ervaring opgedaan met sport en verleningen introduceren bij mensen. Sportmaatjes duo’s en verenigingen vertelden tijdens de Masterclass over hun ervaringen. Zo vertelden Masa met haar Sportmaatje Saskia en Arthur van Hek, voorzitter van Zoebas, hoe Masa bij basketbalvereniging Zoebas geïntroduceerd werd. Masa had al introductielessen op school gehad in basketbal en wilde daarna graag verder. Hier kreeg ze ondersteuning bij van Sportmaatje Saskia. Eenmaal binnen bij Zoebas werd zij omarmd door de leden van de vereniging. Dit was één van de sleutels die tijdens de avond werd aangereikt; voor inclusie in een vereniging is de echt héle vereniging nodig. Niet alleen de leden, ook trainers en het bestuur werken binnen Zoebas met elkaar aan inclusie.

Milou van Loenen, projectleider Sportmaatjes project presenteerde langs een aantal pijlers hoe inclusie in de sportwereld werkt. Van laagdrempelig sportaanbod in de stad en bij verenigingen, een brede intake bij nieuwe leden tot het borgen van een breedgedragen inclusie visie bij verenigingen.

Dat de masterclass geslaagd was, bleek wel uit de reacties van aanwezigen: ‘Hier ga ik zeker vervolg aan geven’ en ‘ik heb tips gekregen waar ik echt iets aan heb’. Alle aanwezigen waren het met elkaar eens, sport is voor iedereen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen