Doe mee aan de laatste toerfiets trend

Foto: Toervereniging Zoetermeer 77

Iedereen die de nieuwste ontwikkelingen binnen het toerfietsen een beetje volgt heeft het fenomeen waarschijnlijk al een keer langs zien komen: GRAVELRIJDEN.

Wat is dat nu, gravel rijden? Zoals veel nieuwe zaken is ook dit komen overwaaien uit de VS. Veel meer dan in West-Europa kent men in de VS onverharde wegen en dan vooral in Midden Westen. Al veel jaren organiseert men daar lange afstand toertochten en wedstrijden, tot 1000 km lengte, over deze onverharde wegen.

Gelijk aan de het ontstaan van het mountainbiken hebben de pioniers dat eerst gedaan op aangepaste MTB en / of racefietsen maar nu zijn er ook serieuze ‘gravel-bikes’ op de markt. Ze zien eruit als aangepaste racefietsen met ruimte voor bredere banden (tot 42 mm), steviger frames en wielen en meer mogelijkheden voor het bevestigen van bidons en proviand tas(jes).

Toervereniging Zoetermeer’77 organiseert de Pieters MTB Gravel/Cyclotocht op 19 augustus a.s.

Toervereniging Zoetermeer 77 kon in Nederland als erkend fietsland natuurlijk niet achterblijven en er worden dan ook meer en meer gravel toertochten georganiseerd. Natuurlijk moet dit aangepast worden aan wat de omgeving kan bieden. De tochten hebben een ander karakter dan de Amerikaanse tochten. Er zijn hier nog voldoende onverharde wegen en paden om leuke gravel toertochten uit te zetten.

Bij onverharde wegen kun je denken aan streken als Oost-Nederland en Brabant, maar ook in de omgeving van Zoetermeer zijn er mogelijkheden. Maar met de gebundelde kennis van wegen en paden binnen de fiets-vereniging hebben zij ook een leuke tocht uit weten te zeten.

De interpretatie van een graveltocht is het rijden over paden met half-verharding zoals schelpen of steenslag afgewisseld met asfaltstroken die in principe met iedere fiets, dus ook een racefiets, gereden zouden kunnen worden. Dus geen moeilijke paden en obstructies waar een echte MTB voor nodig is. Het leuke aan dergelijke tochten is dat je als fietser komt op plaatsen die je die tijdens gewone toertochten links laat liggen, maar absoluut de moeite waard zijn om eens een keer te rijden.

Heb je een MTB achtige fiets, crosser of racefiets met profielbanden, dan nodigt Toervereniging Zoetermeer ’77 u uit om de Pieters MTB Gravel/Cyclotocht te komen ontdekken.

Om een idee te geven hoe het eruit ziet volgt een korte beschrijving. De toch start bij het clubhuis van de vereniging en maakt een rondje Buytenpark over de onverharde paden. Vervolgens gaat de route richting Pijnacker over schelpenpaden doorsteekjes en langs de N470 en het Abtswoudse bos naar Schipluiden en langs de Vlaardingse Vaart. Bij Vlaardingen aangekomen splitst de route zich. Voor de MTB-ers is hier de mogelijkheid om een rondje te maken over het MTB parcours in de Broekpolder. De anderen fietsers zullen de route van de graveltocht verder volgen richting Kandelaarbrug met links en rechts uitstapjes naar gravelpaden. Na de brug langs de Berkelse Zweth en met een lusje door de Groene Zoom weer terug naar Zoetermeer.

De tocht is laagdrempelig en iedereen kan meedoen, vooral omdat naast de meeste gravelpaden er ook een alternatieve route over het fietspad of weg mogelijk gereden kan worden. De tocht is ca. 60 km en met de MTB lus erbij bijna 80 km en is niet gepijld, er wordt uitsluitend gereden met gpx track(s).

om ook en ontdek het graveltocht rijden. Inschrijfkosten bedragen voor deze tocht € 8,00. De start is tussen 10.00 en 10.30 uur bij het clubhuis aan de Buytenparklaan.

Reacties

article
18760
Doe mee aan de laatste toerfiets trend
Iedereen die de nieuwste ontwikkelingen binnen het toerfietsen een beetje volgt heeft het fenomeen waarschijnlijk
https://zoetermeer.nieuws.nl/sport/18760/mee-aan-laatste-toerfiets-trend/
2018-08-07T21:01:33+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/397/2018/08/07210038/fiets.jpg
Nieuws, Sport