Kanoroutes Groenzoom gecontroleerd

Foto:

In natuurgebied De Groenzoom zijn kanoroutes aangelegd. Maar voldoen deze routes wel? zijn ze geschikt om te kanoën? zijn er gevaarlijke stukken of is het juist een veilige vaaromgeving? is het mogelijk om de weg terug te vinden naar de auto? Belangrijke vragen waar antwoorden op gewenst zijn.

Criteria beoordeling kanoroutes

Op verzoek van het Gebruikersplatform De Groenzoom en in overleg met Beheercombinatie De Groenzoom heeft de kanovereniging uit Zoetermeer (met een ledenbestand afkomstig uit Berkel, Pijnacker, Nootdorp, Delft en Zoetermeer) de kanoroutes in De Groenzoom gecontroleerd. Daarbij is gekeken naar de vaardieptes, beplanting, bereikbaarheid, informatieborden, veiligheid en bevaarbaarheid van de kanoroutes. De bevindingen zijn gedeeld met de betrokken organisaties. Wij delen onze bevindingen ook graag met u.

Pluspunten

Onze complimenten aan de landschapsarchitecten en de betrokken gemeenten. Het natuurgebied is mooi aangelegd. Het gebied is gevarieerd en vanaf het water is bijna geen stad of dorp te zien. Het is een zeer aantrekkelijk kanogebied. Veel vogels, waaronder zwanen en lepelaars gezien die niet gewend zijn aan bezoekers. Karpers liggen te zonnen aan het wateroppervlakte, soms tot op 40 cm vanaf de kano. Kikkers in overvloed en overal groene kades. Het water is kraakhelder en de kleine kreekjes zijn prachtig. Het is een oase in de randstad.

Verbeterpunten

Planten groeien hard en dit belemmert de doorgang in de vaargeulen. Soms is er meer plantengroei dan water en de verbinding tussen Berkel en Zoetermeer is inmiddels dichtgegroeid met riet. Er zijn natuurvriendelijke oevers zijn, waarbij het onderscheid tussen de natuurvriendelijke oever en de vaargeul moeilijk zichtbaar is. Je vaart regelmatig vast in een zandbank. De kreekjes zijn nagenoeg niet zichtbaar vanaf het water en dit zijn juist de parels in het gebied. Daarnaast hebben we restanten gevonden uit de bouwindustrie die een van de vaargeulen blokkeert. Een doorn in het oog is een witte boot van een buurtbewoner die onder een brug is geparkeerd.

Eindconclusie

Voor kanovaarders is het echt een mooi gebied geworden. Als we een rapportcijfer zouden moeten geven, een goede 8. Wij vrezen dat dit gebied aan zijn eigen succes ten onder gaat. De prachtige begroeiing dreigt de overhand te krijgen waardoor de vaargeulen vol groeien en dit bedreigt de bevaarbaarheid. Frequentere opschoning van de vaargebieden zal leiden tot een gebied waar elke bewoner uit de randgemeenten graag het water op wil.

Onze bevindingen zijn doorgegeven aan het Gebruikersplatform Groenzoom en de Beheercombinatie De Groenzoom. Gezien de samenwerking met alle partijen hebben wij het volste vertrouwen dat onze adviezen worden opgevolgd. Wij leveren graag een vrijwillige bijdrage om de natuur te verbeteren. En laten we eerlijk zijn, bij een temperatuur van 30 graden, met de zon hoog aan de hemel is kanoën op De Groenzoom een heerlijke verkoelende bezigheid.

Wilt u meer weten over kanovereniging Zoetermeer. U kunt ons bereiken op www.zkvdesprinters.nl of via email [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen