Koning heropent hoofdgebouw provinciehuis Zuid-Holland

Foto: Provincie Zuid-Holland

Zijne Majesteit de Koning heropent woensdagmiddag 14 september het gerenoveerde hoofdgebouw van het provinciehuis van Zuid-Holland in Den Haag. Uitgangspunt voor de renovatie waren circulariteit, duurzaamheid, innovatie en transparantie.

Het hoofdgebouw is nu energieneutraal. Er is gebruik gemaakt van vernieuwende verduurzamingstechnieken en materialen zoals driedubbele beglazing, duurzame dakopbouw, energieopslag in de bodem, gevelisolatie en zonnepanelen. Koelen en verwarmen kan tot een minimum worden beperkt. Het gebouw is zo ingericht dat het flexibel aangepast kan worden aan toekomstige technologische ontwikkelingen en behoeften. Verduurzaming en CO2-reductie zijn de norm bij toekomstig onderhoud.

Verder is er zoveel mogelijk gebruik gemaakt van circulaire materialen om verspilling tegen te gaan en zijn diverse elementen uit de geschiedenis van het hoofdgebouw teruggeplaatst, waaronder de deuren van de Statenzaal. Deze vergaderruimte van de Provinciale Staten bevindt zich nu aan de kant van het Malieveld. Een grote glazen gevelwand verbindt de zaal met de omgeving.

Na de openingshandeling krijgt de Koning een rondleiding met een toelichting op de renovatie en de manier waarop de provincie met inwoners en partners samenwerkt aan maatschappelijke opgaven als de energietransitie, woningbouw en klimaatadaptatie. Na afloop spreekt de Koning met een aantal medewerkers van de provincie en projectmanagers die betrokken waren bij de renovatie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen