Ondernemers richten collectief op voor redden van Hollands schapenwol

Foto: Redactie Zoetermeer (pixabay.com)

Een groep lokale ondernemers slaan de handen ineen om te voorkomen dat duizenden kilo’s schapenwol de verbrandingsoven in gaan. Zij maken er onder meer producten voor isolatie of luchtzuivering van. De samenwerking – het Hollands Wol Collectief – is het resultaat van de hackathon die de provincie Zuid-Holland en BlueCity eerder dit jaar organiseerden.

In Nederland worden schapen ingezet voor vlees- en zuivelproductie en begrazing. De schapen leveren 1,5 miljoen kilo wol per jaar, waarvan 95% niet wordt gebruikt. En dat is zonde, want wol is geschikt voor veel verschillende toepassingen. Tegelijk worden grondstoffen steeds schaarser en is er een groeiende vraag naar biobased bouwmaterialen vanwege klimaat-, energie en circulaire opgaven. Zo wil ook de provincie Zuid-Holland in 2050 volledig circulair zijn. Daarom organiseerde de provincie samen met BlueCity in Rotterdam een hackathon, waarbij ondernemers op zoek zijn gegaan naar nieuwe toepassingen van wol.

Ondernemers die meededen aan de hackathon bundelen nu hun krachten in het Hollands Wol Collectief. Dit collectief koopt wol op, zorgt voor een eerlijker prijs voor schapenhouders en verkoopt het door aan de ondernemers die aangesloten zijn en er producten van maken. Denk aan producten voor luchtzuivering of isolatie, designproducten van vilt, een bodemverbeteraar of biobased materiaal voor groendaken. Deze zomer wordt de eerste 5.000 kilo wol via het collectief verwerkt.

Reacties

Cookieinstellingen