Provinciale weg N470 wekt eigen energie op voor verlichting

Foto: Provincie Zuid-Holland

De duurzaamste weg van Nederland is in gebruik genomen. De N470 is de eerste weg met een zelfvoorzienend energiesysteem. Groene energie wordt lokaal opgewekt, opgeslagen en gebruikt.

De zonnepanelen in het geluidsscherm bij Delfgauw wekken voldoende energie op om 323 lichtmasten en 225 verkeerslichten langs de weg van stroom te voorzien. Een grote batterij zorgt ervoor dat de stroom die overdag wordt opgewekt, ’s avonds gebruikt kan worden. Dit “DC-grid” is een van 16 innovaties die de N470 over de hele lengte van 17 kilometer de duurzaamste weg van Nederland maken. De provincie Zuid-Holland wil bij deze weg producten en technieken uitproberen waarmee ze ernaar streeft om uiteindelijk alle wegen in de provincie CO2-negatief te maken.

Duurzaam én bereikbaar

De N470 is CO2-negatief doordat de weg meer CO2 compenseert dan dat er vrijkwam bij de werkzaamheden. Er is 1.600 ton CO2 uitgestoten tijdens werkzaamheden aan de N470, terwijl tijdens het groot onderhoud en de levensduur van de weg ruim 5.000 ton CO2 bespaard en gecompenseerd wordt met maatregelen in en rond de weg, zoals asfalt dat de rolweerstand van autobanden verlaagt, slimme verkeerslichten en natuurlijk het zelfvoorzienend energienetwerk langs de weg dat de lichtmasten en verkeerslichten van eigen duurzame stroom voorziet. Gedeputeerde Floor Vermeulen van de provincie Zuid-Holland ziet in het project 2 ambities gerealiseerd: “We willen de best bereikbare provincie van Nederland zijn en we willen onze wegen, kanalen, bruggen en sluizen CO2-neutraal beheren en onderhouden. Op beide vlakken hebben we bij de vernieuwing van de N470 grote stappen gemaakt.” Het project werd uitgevoerd in nauwe samenwerking met bouwbedrijf Boskalis Nederland, advies- en ingenieursbureau TAUW en Dynniq die het DC-Grid heeft ontworpen en gebouwd.

Lokaal opwekken, opslaan en gebruiken eigen groene stroom

De N470 is de eerste weg met een eigen zelfvoorzienend energiesysteem. 220 zonnepanelen verwerkt in een geluidsscherm langs de weg bij Delfgauw wekken gelijkstroom op die direct opgeslagen wordt in de “groene batterij” ernaast. Langs 5 kilometer van de weg werken alle verkeerslichten en lichtmasten op dit netwerk. De afstanden zijn klein, zodat geen elektriciteit verloren gaat bij transport door hoogspanningskabels en omzetting naar wisselstroom. Dat voorkomt energieverlies en CO2-uitstoot. Doordat de energie lokaal opgewekt, opgeslagen én gebruikt wordt, is het elektriciteitsnetwerk van de weg nagenoeg zelfvoorzienend, waardoor het stroomnet niet onnodig wordt belast. De wegverlichting zelf is vervangen door energiezuinige LED-armaturen die ook nog eens kunnen dimmen als het ’s nachts rustig is op de weg.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen