Nieuw wandelnetwerk langs landgoederen in Zuid-Holland

Foto: Provincie Zuid-Holland

De gemeenten Leidschendam-Voorburg, Rijswijk, Voorschoten en Wassenaar zijn een aantal aantrekkelijke wandelroutes rijker. Op 23 oktober 2017 werd door Rik Janssen, gedeputeerde voor de provincie  Zuid-Holland, het nieuwe wandelnetwerk LandGOEDwandelen gelanceerd in Huygens’s Hofwijck in Voorburg.

De lancering werd samen met de wethouders Daan Binnendijk van de gemeente Voorschoten, Inge Zweerts de Jong van de gemeente Wassenaar, Nadine Stemerdink van de gemeente Leidschendam-Voorburg en Marloes Borsboom van de gemeente Rijswijk gedaan. Het wandelnetwerk biedt geïnteresseerden de kans al wandelend kennis te maken met het door velen nog onontdekt erfgoed in de Zuid-Hollandse landgoederenzone.

Cultureel erfgoed

Rik Janssen: “De provincie vindt het belangrijk ons cultureel erfgoed te delen en draagt daar graag financieel aan bij. Zo bieden we iedereen de kans er kennis van te nemen en ervan te genieten. Samen met de erfgoedtafel Landgoederenzone wordt stevig ingezet op het behoud van de landgoederen. Niet alleen vanuit een historisch behoud van de gebouwen, maar ook als open groene ruimte waar we rust en ruimte vinden vanuit onze drukke dynamische Randstad. LandGOEDwandelen sluit goed aan bij de achterliggende gedachte bij de erfgoedlijnen. Door korte en lange wandelroutes worden losse monumenten met elkaar verbonden, waardoor de samenhang beleefbaar wordt en mensen worden uitgenodigd om een bezoek te brengen. Ik ben trots op het mooie resultaat dat de gemeenten samen met het Erfgoedhuis Zuid-Holland hebben neergezet en dank hen voor dit initiatief. Ook dank ik de vele vrijwilligers die zich dagelijks inzetten voor het behoud en de beleefbaarheid van ons erfgoed. Zij maken het mogelijk dat wij van al dit erfgoed kunnen blijven genieten, nu en in de toekomst.”

Cultuurhistorische informatie

Het wandelroutenetwerk LandGOEDwandelen is zoveel mogelijk uitgezet op de bestaande routestructuur van het Wandelroutenetwerk Zuid-Holland en richt zich op zowel de korte- als langeafstandswandelaar. Het LandGOEDwandelen netwerk is gemarkeerd met een aantal informatiepanelen en schildjes. Deze bevatten (cultuurhistorische) informatie over de landgoederen, kastelen en buitenplaatsen en de landgoederenzone als geheel. Er is ook een papieren kaart beschikbaar. Meer informatie staat op de website www.landgoedwandelen.nl.

Samenhang tussen landgoederen

De wandelroutes laten de samenhang zien tussen de verschillende landgoederen. De routes voeren langs kastelen, landgoederen en buitenplaatsen. De meeste hiervan liggen op de oude strandwallen die parallel liggen aan de kustlijn, de zogenoemde erfgoedlijn. Stuk voor stuk zijn het prachtige plekken die interessante vensters op de Hollandse geschiedenis bieden. Vaak gesticht in de 17de en 18de eeuw door rijke stedelingen uit Leiden en Den Haag om hier in de zomer te ontsnappen aan drukke stad en te genieten van de natuur. De Landgoederenzone Zuid-Holland is cultuurhistorische en landschappelijk uniek in Nederland en herinnert ons aan de invloedrijke positie die Holland economisch en bestuurlijk al eeuwenlang inneemt.

Erfgoedlijn

In de erfgoedlijn Landgoederenzone werken de provincie Zuid-Holland, landgoedeigenaren, gemeenten, ondernemers en maatschappelijke organisaties samen aan een bekende en beter beleefbare Landgoederenzone.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen