Ik ga een nieuwe uitdaging aan!

Roos Vial (www.roospuur.nl)
Roos Vial (www.roospuur.nl)
Foto: Roos Vial (www.roospuur.nl)

Door de gemeente Zoetermeer ben ik benaderd om mee te doen aan de 100-100-100 Challenge. Dat staat voor 100 gezinnen 100 dagen 100% afvalvrij. Kortom met ons gezin gaan we de komende 100 dagen AL ons afval scheiden. En laat ik dan maar gelijk bekennen dat dit voor ons een echte uitdaging is. Mijn grijze bak heeft standaard te weinig ruimte en er staan steevast 2 zaken naast mijn grijze bak als ik hem aan de straat zet.

Het hele gezin doet mee

Ik ben Roos Vial. Van beroep ben ik psychiatrische verpleegkundige en ik volg nu voornamelijk mijn hart door te bloggen als Roos Puur en alles wat daarbij op mijn pad komt. Ik ben al heel lang samen met Ramon Vial. Hij is manager bij een grote online retailer. Samen hebben wij  drie kinderen. Onze oudste dochter Sanne is 13 jaar en zit nu in de brugklas. Ze zit in de fase broodtrommels zijn stom en dus is het gebruik van plastic tot groot ongenoegen van moeder toegenomen in de vorm van plastic zakjes. Onze middelste zoon is Thijs en hij is 10 jaar. Hij zucht al bij het idee dat hij überhaupt iets weg moet gooien. Onze jongste Isis is de benjamin van het gezin met haar bijna 4 jaar. Zij vind het nog leuk om met haar fietsje naar de glasbak te fietsen en te ontdekken welke fles groen is en welke wit.

Bewust eten

In ben bewust wat ik in mijn mond stop, ik ben bewust wat ik in mijn lijf stop op het gebied van medicatie en vaccinaties, ik hou rekening met de ingrediënten in mijn verzorgingsproducten en ben mij bewust van dingen zoals BPA in plastic flessen, van de giftige stoffen in melanine en het opwarmen van mijn eten in de magnetron bijvoorbeeld. Ik ben een tegenstander van het bestrijdingsmiddel glyfosaat en eet ik zoveel mogelijk biologisch. En ga zo kan ik nog wel even doorgaan maar dit heeft allemaal betrekking op mijn eigen gezondheid.

Daarnaast hou ik rekening met dierenwelzijn bij het kopen van mijn producten, maar kan ik op het gebied van milieu nog een grote slag slaan. Ik beken dan ook met schaamrood op mijn kaken dat ik heeeel slecht ben in het scheiden van mijn afval tot grote ontsteltenis van deze of gene. Mijn glas gaat wel netjes in de glasbak  en in mijn bergkast heb ik een oud papier bak maar door alle andere zooi die ik in de kast smijt staat hij 9 van de 10 keer zo goed verstopt dat ik het eigenlijk gewoon in de vuilnisbak gooi.

Mijn GFT gaat nog in de grijze bak

En dan mijn GFT dat is eigenlijk nog het aller ergste want ook deze verdwijnt het meest frequent in de grijze bak. Er bestaan prachtige systemen voor in je keukenkastje maar deze staat zo vol dat ik er eigenlijk geen ruimte voor heb. Ik heb een keer een prullenbakje aangeschaft voor op het aanrecht maar dit vind ik dan algauw weer te rommelig staan en dan kom ik precies bij de essentie van het mislukken van het scheiden.

Ik probeer het namelijk steevast weer. Zakjes aan de verwarming voor het plastic en een aparte zak voor mijn GFT maar vooral manlief vind dit een afschuwelijk gezicht en zo verdwijnt het dan weer in de prullenbak.
Ik realiseer mij echter dat er wat MOET gebeuren op het gebied van afvalscheiding in het belang van ons milieu en gezondheid. En dus kwam de oproep van de gemeente  precies op het juiste moment. Ik kan er niet meer onderuit het roer moet om in huize Vial. Dit zal het zetje moeten zijn naar een structureel “afvalscheidbeleid” bij ons in huis!

Aftrap in het gemeentehuis

Afgelopen dinsdag was ik dan ook aanwezig bij de aftrap in het gemeentehuis van Zoetermeer en eigenlijk verbaasde mij de opkomst. Laat ik zeggen dat de gemiddelde leeftijd hoger lag dan die van mij en dat het veelal mensen betrof die al bewust met afval scheiden om gaan en hoorde ik dat in Zoetermeer nu zo’n 46 huishoudens meedoen en dat vind ik eigenlijk best weinig. De doelstelling van 100 huishoudens geldt dan ook voor meer gemeentes zoals Alphen aan den Rijn, Bodegraven-Reeuwijk, Capelle aan den IJssel, Gouda, Kaag en Braassem, Nieuwkoop, Krimpenerwaard, Waddinxveen, Woerden, Zoetermeer en Zuidplas. De opzet is zeer professioneel met een eigen platform waar de komende 100 dagen tips en informatie op zal worden uitgewisseld. De bedoeling is dus om al je afval zo goed als mogelijk te scheiden zodat je zo min mogelijk restafval overhoudt.

Rekensom

Ik gaf al eerder aan dat daar bij ons nog wel een slag in te slaan is. Zo gooien we  jaarlijks ongeveer 500 kg kilo afval per persoon weg, waarvan 270 kilo gescheiden wat neer komt op nog zo’n 230 kg restafval per jaar per persoon. De doelstelling van de overheid is om dit in 2020 terug gevoerd te hebben naar 100 kg restafval.

Nou heb ik even een kleine rekensom gemaakt voor ons gezin. Met een veel te volle bak zet ik 2 wekelijks denk ik wel 7 zakken aan de straat. Ik heb net een zak gewogen en die kwam neer op 14 kg. Een rekensom zegt mij dat wij als gezin van 5 personen bijna 200 kg per maand aan restafval aan de straat zetten. Dat zou jaarlijks neerkomen op 2400 kg en dus kom ik idd bijna aan de 500 kg per persoon per jaar alleen dan dus niet gescheiden. Dat is dus het dubbele van de standaard….oeps.

Aangezien het scheiden van afval uiteraard veel beter voor het milieu is levert het scheiden van afval de gemeente ook nog eens geld op. Kortom zowel de gemeente Zoetermeer als het milieu heeft een goede deelnemer aan ons.

Klaar om te beginnen

Zeer gemotiveerd start ik dan ook 14 maart aan de 100-100-100 Challenge, maar vind ik eigenlijk dat er nog veel meer huishoudens kunnen meedoen.Het betekent dat je naar eigen kunnen je afval zo goed mogelijk zal scheiden, elke week staat er daarnaast nog een weekopdracht klaar die niet verplicht is maar wel leuk schijnt te zijn om te doen. Maar het belangrijkste is het wegen van je restafval. Elke week voer je dat in op je persoonlijke account en zal er wekelijks een tussenstand per gemeente worden gegeven.

Wil je ook meedoen?

Je kan je hier nog opgeven en dan komen we elkaar op de het cycles forum weer tegen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen