Taart voor de vrijwilligers van de Zoetermeerse Voedselbank

(foto: CDA Zoetermeer)
(foto: CDA Zoetermeer)
Foto: CDA Zoetermeer

Ook in Zoetermeer zijn de campagnes losgebroken voor de Tweede Kamer-verkiezingen op 15 maart. Afgelopen donderdag bracht Rob Wessels, gemeenteraadslid voor het CDA in Zoetermeer en nr. 48 op de kieslijst voor de Tweede Kamer, een werkbezoek aan de Zoetermeerse Voedselbank.

Dat ook Zoetermeer niet zonder de Voedselbank kan, blijkt uit de bijna 300 mensen die wekelijks moeten aankloppen bij een van de zes Zoetermeerse uitdeelcentra van de Voedselbank. In heel het land functioneren bijna 170 Voedselbanken met in totaal 500 à 600 uitgiftepunten en met de inzet van bijna 11.000 vrijwilligers.

Niet alleen voedsel

Mensen kunnen zich niet zelf aanmelden bij de Voedselbank. Alleen hulpverlenende instanties, zoals schuldhulpverleners en maatschappelijk werk, kunnen doorverwijzen naar de Voedselbank. CDA’er Rob Wessels vindt dat een goede werkwijze. “Op die manier zijn mensen die te maken hebben met armoede ook in beeld bij die doorverwijzende hulpinstantie. Die mensen worden zo niet alleen aan voedsel geholpen, maar ook aan een mogelijke oplossing voor hun situatie.” Voordat cliënten ook van de Voedselbank hulp krijgen, wordt eerst hun financiële situatie bekeken om te zien of zij aan de landelijk norm voor hulp van de Voedselbank voldoen.

Meerdere doelen

Dat de Voedselbank, naast de noodzakelijke hulp aan mensen in armoede, ook meehelpt aan onnodige voedselverspilling, vindt Wessels een waardevolle bijkomstigheid. “In Nederland wordt jaarlijks ruim 2 miljard kilo voedsel weggegooid; gemiddeld 135 kilo per persoon. Een heel groot deel daarvan is nog prima eet- of drinkbaar, maar alleen omdat bijvoorbeeld een kwaliteitsgarantie van de producent is verlopen, wordt dat niet meer verkocht en weggegooid.” De Voedselbank probeert zo veel mogelijk daarvan nog wel te gebruiken. Maar dan moeten supermarkten en andere winkels die producten wel ter beschikking willen stellen van de Voedselbank.

Vrijwilligers

“Vanuit het CDA vinden we het jammer dat Voedselbanken in onze samenleving nodig zijn, maar nu ze nodig blijken te zijn, is het heel goed dat ze er zijn”, zegt Wessels. Verder vindt hij het fantastisch dat ook de Voedselbank een voorbeeld is van een initiatief vanuit de samenleving zelf en helemaal gerund wordt door vrijwilligers. Het is echt geweldig dat al die vrijwilligers, bij de Voedselbank, maar ook bij honderden andere instanties, zo veel tijd en energie besteden aan het helpen van medemensen die hulp nodig hebben. Dat is hoe zij de Voedselbank, maar ook hoe we onze hele samenleving op een zorgzame manier draaiende houden”, aldus deze Tweede Kamer-kandidaat.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen