PvdA Zoetermeer: bouwen voor bewoners, niet voor beleggers

Foto: PvdA / Fotoflex.nl

De PvdA maakt zich grote zorgen over de lange wachtlijsten voor een betaalbare, sociale huurwoning. Het bouwen van nieuwe sociale huurwoningen wordt te veel overgelaten aan commerciële partijen. In de Entree wordt zelfs geen enkele van de geplande 1000 sociale woningen gebouwd door woningbouwcorporaties.

PvdA-raadsleden Margot Kraneveldt en Susanne Bout waarschuwen al langer dat er te weinig sociale woningen worden gebouwd in Zoetermeer. “Woningbouwcorporaties zijn ervoor opgericht om goede betaalbare woningen te bouwen voor de langere termijn, maar bij de Entree worden zij feitelijk buitenspel gezet. Dat betekent dat de sociale woningen daar slechts 15 jaar als sociale woningen in stand worden gehouden. Daarna gaan de huren natuurlijk fors omhoog en zijn we deze woningen kwijt aan de grillen van de markt”, voorspelt Margot Kraneveldt.

Mensen met een bescheiden beurs maar ook de middeninkomens zijn hiervan de dupe, aldus de PvdA. Het is ook slecht voor de doorstroming. “Dit college wil graag laten zien dat er snel en veel gebouwd wordt, maar wethouders Paalvast en Rosier vergeten dat we op de lange termijn voldoende betaalbare woningen moeten hebben én houden. In het nieuwe bouwproject Edisonpark wil het college zelfs koopwoningen laten bouwen voor beleggers, die de woningen vervolgens weer gaan verhuren. Dat wordt ‘beleggershuur’ genoemd. De PvdA snapt werkelijk niet waarom we als gemeente hieraan zouden moeten meewerken”, vult Susanne Bout aan.

De PvdA gaat op 6 april voorstellen om beleggershuur niet toe te staan en een eerlijk speelveld te creëren voor particuliere investeerders én woningbouwcorporaties. Ook wil de partij een langere instandhoudingstermijn van 25 jaar voor alle sociale woningen, ongeacht wie ze bouwt. Ze vraagt daarnaast het college te onderzoeken of de gemeente een sociale ‘ingroei’-regeling zou kunnen opzetten om het voor starters financieel haalbaar te maken om een eigen woning te kopen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden