GroenLinks Zoetermeer: ‘’Regionale Energiestrategie moet voor iedereen haalbaar en betaalbaar zijn’’

Foto: pixabay.com

De Zoetermeerse gemeenteraad mag een zienswijze meegeven over de Regionale Energiestrategie (RES) aan het college. Maandagavond is hierover gediscussieerd in de gemeenteraad. De belangrijkste visie van GroenLinks is dat de RES voor iedereen haalbaar en betaalbaar moet zijn.

De Concept RES is een belangrijke rapportage voor de energietransitie, de overgang van fossiele brandstof zoals aardgas naar schone energie. Er is onderzoek gedaan naar het huidige energieverbruik en de verwachting van het energieverbruik in de toekomst. Aan de andere kant is onderzoek gedaan naar beschikbare bronnen. Hoe wordt ervoor gezorgd dat er in de toekomst genoeg energie en elektriciteit de woningen binnenkomt?

GroenLinks is blij met het Concept RES. In het rapport is de juiste verhouding beschreven tussen maximale opbrengst aan duurzame energie opwek, de ruimtelijke inpassing in het landschap en de kosten. Wel wordt er weinig gesproken over energiebesparing. Hoe meer energie er wordt bespaard, hoe minder windmolens er nodig zijn. De fractie van GroenLinks ziet hier graag meer aandacht voor.

De belangrijkste conclusie uit het rapport is dat er in de toekomst in onze regio, dus ook in Zoetermeer, een tekort aan elektriciteit dreigt en een enorm overschot aan warmte. Dan ligt de conclusie dat men de huizen, scholen en andere gebouwen moet verwarmen met warmte en niet meer met aardgas. Dit kan alleen als het warme water naar de gebouwen wordt gebracht. Daar is een leidingennet voor nodig, een zogenaamd warmtenet.

De fractie van GroenLinks wil dat de kosten van een warmtenet eerlijk verdeeld worden. De aanleg van een warmtenet is duur en moet dus over zoveel mogelijk woningen worden verdeeld. Voor GroenLinks is het belangrijk dat hier grondig onderzoek naar gedaan wordt, met de mogelijkheid om alle woningen en gebouwen verplicht aan te sluiten op het warmtenet. Raadslid Walter van Steenis: ‘’Om de kosten goed te beheersen is een sterke rol van de overheid nodig, dus een sterke lokale sturing van de gemeente, daar moet volgens mijn fractie GroenLinks de verantwoordelijkheid en de regie komen te liggen.’’ Alleen op deze manier is de energietransitie voor iedereen haalbaar en betaalbaar.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen