LHN: Schriftelijke vragen ‘ Algemene begraafplaatsen’

Foto: LHN

De fractie van LHN schrijft: “Het stadsbestuur heeft ingestemd met het verzoek van de islamitisch soenitische geloofsgemeenschap, dat een deel (ongeveer 40 graven) van de begraafplaats Binnenweg specifiek aangewezen wordt voor overledenen uit hun geloofsgemeenschap. Voor zover een kerkgenootschap geen gebruik maakt van de bevoegdheid tot het realiseren van een eigen begraafplaats, is de gemeente verplicht om een deel van de gemeentelijke begraafplaats ter beschikking te stellen aan het kerkgenootschap. (Art. 39 lid 1 Wet op de Lijkbezorging)”

Schriftelijke vragen

Hierover heeft de LHN de volgende vragen aan het college:

  1. Uit de vraag van de soenitische geloofsgemeenschap blijkt dat, waar men over het algemeen voor kiest om zich in het land van herkomst te laten begraven, er behoefte is om zich in Nederland te laten begraven. De LHN is voor integratie en juicht dit dan ook toe. Worden er op dit moment personen uit diverse islamitische geloofsgemeenschappen begraven op de algemene begraafplaatsen en om hoeveel personen gaat het?
  2. De moslimgemeenschap bestaat uit verschillende stromingen. Kunnen zij allen gebruik maken van dit specifiek aangewezen deel van de begraafplaats, of is dit alleen mogelijk voor de soenitische islamieten? Krijgen wij nu op de begraafplaatsen allemaal eilandjes van diverse moslim stromingen?
  3. Hoe verhoudt eea zich ten opzichte van de vergelijking tussen katholieken, protestanten en andere westerse geloofsovertuigingen?
  4. Hoeveel ruimte is er door de gemeente Zoetermeer gereserveerd op de algemene begraafplaatsen voor aanvragen vanuit diverse geloofsovertuigingen?
  5. In de Wet op de Lijkbezorging staat bij art. 38 :”Een kerkgenootschap is gerechtigd tot het hebben van een of meer kerkelijke begraafplaatsen tot een zodanige uitgestrektheid, als overeenkomt met een redelijk deel van de grond, welke in de gemeente voor begraafplaatsen bestemd is.” Hoeveel grond is er in Zoetermeer bestemd voor begraafplaatsen? Is er ooit een vraag gekomen vanuit de islamitische geloofsgemeenschap voor een eigen begraafplaats? Zo ja, waarom is deze er niet gekomen? Zo nee, is het college bereid om met de diverse geloofsgemeenschappen te komen tot een eigen islamitische begraafplaats?
  6. Waar het bij de westerse cultuur mogelijk is om meerdere personen in 1 graf te begraven is het bij moslims de gewoonte dat er slechts 1 persoon per graf begraven wordt. In hoeverre zijn de veertig graven die nu aangewezen worden toereikend?
  7. Waar de westerse cultuur een graf koopt voor een bepaalde termijn, is het in de moslimgemeenschap gebruikelijk dat er eeuwige grafrust is. Hoe wordt hiermee omgegaan?
  8. In geval van eeuwige grafrust door 1 persoon in een graf, zijn de kosten die betaald moeten worden navenant of komt dit voor rekening van de gemeente en hoeveel geld is hiermee gemoeid?
  9. Bij het verwaarlozen van een graf, vervallen de rechten en vervalt het graf aan de gemeente. Hoe zijn de afspraken gemaakt met de islamitisch soenitische geloofsgemeenschap omtrent het onderhouden van de graven?
  10. Sluiten de voorzieningen op de algemene begraafplaats Binnenweg aan op de behoeften vanuit de diverse geloofsovertuigingen? Met name de ligging van de graven (gezicht naar het oosten), de was- en gebedsgelegenheid etc. Wie is verantwoordelijk voor de kosten die hiermee gemoeid zijn?
  11. Er wordt door het college structureel geld vrij gemaakt voor de begraafplaatsen, maar er zijn ook hogere kosten te verwachten vanwege de verschillende culturele en geloofs invloeden. Kunt u een overzicht geven, waar het structurele vrijgemaakte geld aan wordt besteed?
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen