Parkeren & Zó!: College heeft heel wat uit te leggen!

Foto: Redactie Zoetermeer (pixabay.com)

Zó! Zoetermeer heeft verder onderzoek gedaan naar de vergunningen die het college heeft afgegeven voor het ombouwen van kantoren in het Stadshart. Uit de berekeningen van de fractie blijkt dat er veel te weinig rekening is gehouden met de parkeermogelijkheden. Als Europaweg 81 is omgebouwd en de nieuwe mensen er in trekken is het een groot raadsel waar de auto’s ’s avonds moeten blijven.

Fractievoorzitter Marijke van der Meer: ‘Wij begrijpen niet waar de nieuwe bewoners van Europaweg 81 moeten parkeren terwijl het gebied tussen de Europalaan, Luxemburglaan, Duitslandlaan en Denemarkenlaan ’s avonds al helemaal vol staat en er ook haast geen plaats meer is op het parkeerterrein op de Denemarkenlaan. Er komen in dat kantoorpand 111 appartementen en er zijn daar maar 24 plaatsen op eigen terrein. Volgens onze berekeningen en de parkeernota moeten we uitgaan van 63 parkeerplaatsen voor de bewoners en 30 voor de bezoekers. Dat betekent dat er zo’n 70 auto’s op straat bijkomen. Die kun je daar niet kwijt!

Zó! Zoetermeer heeft samen met CDA, D66, SP, PVV en PDvZ gevraagd om dit probleem op de agenda van de raadscommissie te zetten.

Intussen heeft Zó! verder onderzoek gedaan en de stukken van nog twee panden uit dat gebied opgevraagd. Het betreft Europaweg 121, beter bekend als Il Classico. Daar is het kantoor al verbouwd tot 57 woningen en daarvoor zijn 40 plekken voor bewoners en 17 plaatsen voor bezoekers nodig. Er zijn er maar 20 op eigen terrein geregeld. Voor het pand aan de Duitslandlaan, waar het stadhuis tijdelijk in gevestigd was en waar nu 48 woningen in zijn gemaakt, zijn 32 parkeerplaatsen plus 14 bezoekersplaatsen nodig. Die staan allemaal gewoon op straat, want daar is verder helemaal niets geregeld voor het parkeren.

Van der Meer: ‘We hebben dus voor de 216 nieuwe woningen in deze 3 panden ’s avonds 135 extra parkeerplaatsen voor bewoners nodig, en 61 voor bezoekers, totaal 196 plaatsen, maar er zijn er slechts 44 geregeld. Wij zijn heel benieuwd aan welke oplossingen het college heeft gedacht toen de vergunningen voor deze drie panden werden afgegeven. Het college moet zorgen voor een goede ruimtelijke ordening en zich houden aan de parkeernota die de raad heeft vastgesteld. Op dit moment is totaal onduidelijk hoe het college dat gaat waarmaken. Wij gaan keihard knokken om dit probleem op te lossen want we hebben beslist meer woningen nodig, maar de stad – ook het stadshart – moet wel leefbaar blijven!’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen