Zoetermeer Vooruit tegen uitbreiding horeca en evenementen

Foto: Zoetermeer Vooruit

Afgelopen maandag heeft Zoetermeer Vooruit tegen de gedeeltelijke herziening van het bestemmingsplan Stadshart en Dorpsstraat gestemd. Een belangrijk punt was, dat naast het vrijlaten van het aantal m2 horeca, ook de evenementen op de Markt werden heringedeeld en uitgebreid. Veel omwonenden hadden al diverse keren ingesproken over de verschillende vormen van overlast die zij ondervinden tijdens de evenementen.

Zoetermeer Vooruit vindt dat er genoeg horeca is, kijk naar Cadenza en de horeca op het plein. Lopend door het Stadshart kom je ook met regelmaat horeca tegen. En horeca kan naast een hoop gezelligheid ook overlast geven. We moeten voorkomen dat we straks door de vele terrasjes de winkels niet meer kunnen vinden. Dat wil niet zeggen dat Zoetermeer Vooruit helemaal tegen uitbreiding van de horeca-meters is maar kiest ervoor om, als het nodig is in het kader van bijvoorbeeld de schaalsprong, de toename van 10.000 woningen, het een geleidelijk proces te laten zijn.

Wat voor Zoetermeer Vooruit heel zwaar woog in het raadsvoorstel van het college, was de nieuwe regeling die werd afgesproken voor de evenementen op de Markt. Het aantal kleine evenementen, 26 per jaar wordt niet vergroot maar het college wil wel het aantal bezoekers van een klein evenement verhogen van 1.000 naar 2.500 bezoekers. Dat betekent dat voor kleine evenementen 2.500 bezoekers zijn toegestaan waar het maximumaantal eerst 1.000 was. Dat houdt ook in dat wat eerst een groot evenement was (meer dan 1.000 bezoekers) nu ineens een klein evenement genoemd kan worden als er maar niet meer dan 2.500 bezoekers worden verwacht. Dat is wel 1,5 keer zoveel. Het aantal grote evenementen wordt verhoogd van 10 naar 15 per jaar. Daar mogen maximaal 15.000 bezoekers tegelijkertijd aanwezig zijn.

Gezien de vele, geplande ontwikkelingen in het centrum, zoals een Centraal Park, het Dobbegebied en de Markt 10, vindt Zoetermeer Vooruit de herindeling en de verhoging van het aantal bezoekers per evenement voorbarig en ongewenst. Yvonne Bink-Winterkamp: “Veel inwoners ondervinden namelijk overlast van geluid, parkeren en verkeerd gestalde fietsen tijdens de evenementen. Laten we eerst de ontwikkelingen van het Centraal Park en Markt 10 oppakken en dan pas komen met de herindeling van de evenementen in dit gebied. Wij vragen ons overigens nog steeds af of die grote evenementen nog wel op de Markt thuishoren.” Zoetermeer Vooruit heeft daarom tegen het Raadsvoorstel vaststelling bestemmingsplan partiele herziening Stadscentrum Dorpsstraat gestemd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen