Zoetermeer Vooruit schrikt van tekort Jeugdzorg

Foto: Zoetermeer Vooruit

Iedere keer schrikt de fractie van Zoetermeer Vooruit weer van de oproep om de kosten voor de jeugdzorg toch vooral te beperken. Ze realiseren zich terdege dat de kosten het budget ruim overstijgen, maar ze willen toch voorop stellen om vooral goede en volledige zorg aan onze jeugd te verlenen.

Hoe specialistisch en kostbaar die ook is. Zoetermeer Vooruit wil hier met een andere bril op naar kijken. Zoetermee Vooruit wil inzetten op ontschotting en niet meer te werken in de verkokering WMO, Jeugdzorg en Participatiewet. Meer met maatwerk en een eigen plan van de hulpvrager. Soms blijken er andere, goedkopere oplossingen te zijn voor het aangevoerde probleem. Als je maar creatief in oplossingen blijft denken en zoeken.

Deze stelling nam de fractie in tijdens het voorjaarsdebat op 8 juni jl. Ze vinden dit nog steeds actueel. Het college geeft als oorzaak aan dat “hogere tarieven, een verschuiving naar duurdere zorgtrajecten en een toename van het aantal kinderen dat hulp vraagt hebben gezorgd voor een tekort in 2018 van negen miljoen euro op een totaalbudget van 38 miljoen. Daarnaast zijn de personeelskosten van de gemeente hoger dan verwacht. Ook de start van grote projecten en veranderingen binnen het sociale domein vragen meer inzet en deskundigheid”.

Juliette Meurs-Troch, fractievoorzitter van Zoetermeer Vooruit, vindt het tekort schrikbarend. ,,‘Hoe kan dit?’ is mijn eerste reactie. We worden met regelmaat bijgepraat, maar dan wordt er ook gezegd dat er nog geen duidelijk overzicht is omdat het inkoopbureau nog niet alle facturen heeft binnengekregen bijvoorbeeld. Als je dan uiteindelijk dit bedrag hoort, en het feit dat een deel hiervan komt doordat de gemeente haar personeelstekorten niet juist heeft kunnen inschatten, dan schrik je enorm.

Zoetermeer Vooruit hoopt dat de regering kan bijspringen. “Maar dat is niet zeker. Er gaat duidelijk iets mis in Zoetermeer. Er is nu ook sprake van wachtlijsten voor Wmo-meldingen. Het is voor inwoners al een drempel om hulp te vragen, dan moet je er wel voor zorgen dat je dit kan geven. Het wordt een uitdaging om uit te zoeken waar dit geld vandaan moet komen.“, zegt Juliette Meurs-Troch.

De fractie Zoetermeer Vooruit maakt zich zorgen, nu blijkt dat het streven om jongeren met problemen eerder te helpen vooralsnog niet is gelukt. „Kennelijk bepalen in Zoetermeer organisaties wat goed is voor een cliënt. Een vorm van “Wij van WC Eend adviseren WC Eend”, zegt fractievoorzitter Juliette Meurs-Troch, “terwijl in onze ogen de kosten gedrukt kunnen worden door juist met de cliënt maatwerk te bieden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen