Week van de Toegankelijkheid: Toegankelijkheid kán en móet beter

Bij deze kassa komen lukt misschien nog net, maar hoe kom je er weer weg met een scootmobiel?
Bij deze kassa komen lukt misschien nog net, maar hoe kom je er weer weg met een scootmobiel?
Foto: Zó! / D66 / PvdA

Op 2 oktober is de Toegankelijkheidsraad hartelijk bedankt door de initiatiefnemers van Open Stad Zoetermeer voor hun enorme inzet om Zoetermeer toegankelijker te krijgen voor gehandicapten.

Precies twee jaar geleden dienden Zó! Zoetermeer, D66 en PvdA het initiatiefvoorstel Open Stad Zoetermeer in. Naar aanleiding daarvan is de Toegankelijk-heidsraad op 1 september 2017 benoemd. De Toegankelijkheidsraad heeft al erg veel gedaan, maar heeft ook nog een heleboel te doen.

De leden van de Toegankelijkheidsraad worden hartelijk bedankt door de raadsleden bij een van de pilaren die dankzij de raad met zwarte vlakken goed zichtbaar zijn gemaakt. v.l.n.r.: Carla Krullaars (Zó!), Margot Kraneveldt (PvdA) Aleidus Aalderink, Theo Baijer, Schalk Bontenbal, Cora Huijbens (D66) Hans Lindeboom en Erica Wouterloot.

‘Wij grijpen de Week van de Toegankelijkheid aan om de Toegankelijkheidsraad te bedanken voor al het werk. Sommige aanbevelingen zijn intussen al uitgevoerd, zoals de betere zichtbaarheid van de pilaren in het Stadhuis, zodat slechtzienden er niet meer tegenaan lopen.’ zegt Frank Schoonbeek van D66, ‘dat laat zien dat de adviezen van de raad waarin ook ervaringsdeskundigen zitting hebben, uiterst belangrijk zijn.’

In het CKC is het nog wachten op een goed bruikbaar gehandicaptentoilet.

Margot Kraneveldt van de PvdA vult aan: ‘Maar er zijn ook nog steeds veel locaties waar de toegankelijkheid nog niet op het gewenste niveau is. Dat betreft bijvoor¬beeld de toiletten van de horeca en de kassa’s van veel winkels. We willen dat gehandicapten in onze stad gewoon mee kunnen doen, en daarvoor moet nog veel gebeuren. Wij willen dat de Toegankelijkheidsraad ook volop wordt betrokken bij de nieuwbouw in de stad.’

Dit gehandicaptentoilet zit helaas zodanig achter een muurtje dat scootmobielen en de wat grotere elektrische rolstoel er niet naar binnen kunnen.

‘Onze partijen werken nauw samen met de Toegankelijkheidsraad. Zó! Zoetermeer heeft naar aanleiding van de melding van de Toegankelijkheidsraad dat het CKC na de verbouwing niet meer in orde is voor gehandicapten, al verschillende keren officiële vragen gesteld aan het college, want wij letten goed op dat de adviezen van de Toegankelijkheidsraad worden opgevolgd’ aldus Marijke van der Meer van Zó! Zoetermeer.

Bij deze kassa komen lukt misschien nog net, maar hoe kom je er weer weg met een scootmobiel?
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen