GroenLinks pleit voor eenvoudigere toegang tot sociale voorzieningen

Foto: GroenLinks

Nog altijd weten inwoners de weg naar sociale voorzieningen moeilijk te vinden. Daarom wil GroenLinks dat er één formulier komt, waarmee Zoetermeerders in één keer voor alle gezinsleden bij verschillende instanties hulp kunnen aanvragen.

De motie die tijdens het Voorjaarsdebat is ingediend kan inmiddels op de steun van 7 fracties in de raad rekenen.

In Zoetermeer zijn er veel sociale voorzieningen beschikbaar. Die voorzieningen zijn er niet voor niets en hulpbehoevenden hebben baat bij snelle toegang tot deze voorzieningen. Raadslid Claire Hostmann: ‘Kwetsbare inwoners hebben moeite de sociale voorzieningen te vinden en ervaren alle formulieren als een drempel om er gebruik van te maken’. Deze ingewikkelde en bureaucratische manier van doen zorgt ervoor dat sociale problematiek in een te laat stadium wordt opgepakt.

Om dit probleem aan te pakken ziet GroenLinks kans om met één formulier per gezin aan de slag te gaan voor de aanvraag van bijvoorbeeld schuldhulpverlening, Wmo, jeugdzorg, enz. Hierin kunnen de gegevens die bij de gemeente bekend zijn alvast worden ingevuld. Uit onderzoek en ervaringen in andere gemeenten blijkt dat dit de drempel om hulp te vragen verlaagd. Claire Hostmann: ‘Bij ons leeft de overtuiging dat met een formulier per gezin veel leed en onnodige administratie kan worden voorkomen.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen