Zó! Zoetermeer stelt vragen over samenspraak stadspark

Marijke van der Meer (Zó! Zoetermeer)
Marijke van der Meer (Zó! Zoetermeer)
Foto: Redactie Zoetermeer

De fractie van Zó! Zoetermeer heeft de indruk dat de samenspraak niet goed is verlopen en dat de gemeente geen regie op het geheel heeft. Die zware woorden gebruiken de raadsleden van Zó! Zoetermeer in schriftelijke vragen aan B&W.

De schriftelijke vragen beginnen met een sterke toon: “Aan de mensen die overlast ervaren van de bomen rondom het Stadspark is – onder andere bij de adviezen van de Externe Adviescommissie Bomen – gemeld dat bij het opstellen van de visie voor de Stadstuin het verwijderen van alle honingbomen overwogen zal worden. Natuurlijk gaat het daarbij niet alleen om verwijderen maar vooral over vervangen door meer geschikte bomen passend bij de herinrichting. Zie ook de bijlage bij deze vragen.

Zó! Zoetermeer heeft van omwonenden gehoord dat er op 29 mei een samenspraakavond over het Stadspark is geweest. Tot onze verbazing meldden de mensen die speciaal kwamen om over de honingbomen te praten dat dat niet de bedoeling was: ‘Natuurlijk heb ik de Honingbomen ter sprake gebracht. Maar daarop werd door de twee dames geantwoord dat die niet tot het Stadspark behoren.’

Van andere bewoners hoorden wij via de email: ‘In het begin was de bijeenkomst positief. Echter op het eind werd de discussie echt chaotisch en de mensen kwamen met de vreemdste voorstellen. Aan het eind van de bijeenkomst heb ik de leider van Carve, die de bijeenkomst leidde, geadviseerd om bij het begin van de bijeenkomst de mensen hun grieven laten spuien en niet op het eind.’”

Bij de schriftelijke vragen zitten twee citaten uit een van de adviezen van de Externe Adviescommissie Bomen:

  • “De commissie adviseert de Honingbomen om en om te verwijderen waarbij de bomen aan de kopzijde blijven staan (zie kaart 1). Er blijven dus vijf bomen staan en er gaan er vier weg. Dit betekent ook dat de bomen met stamschade verdwijnen.”
  • “Ten aanzien van de resterende bomen merkt de commissie op dat deze in de toekomst groter worden. Hierdoor zal de kans bestaan dat er wederom overlast ontstaat. Zij adviseert derhalve het verwijderen van deze bomen mee te overwegen bij het opstellen van de visie voor het gehele gebied rondom de Stadstuin.”

Schriftelijke vragen

De fractie van Zó! Zoetermeer stelt de volgende vragen schriftelijk:

Honingbomen

  1. Klopt het dat de toekomst van de honingbomen – tegen het advies van de Externe Adviescommissie Bomen in – niet wordt betrokken bij de visie voor het Stadspark? Zo ja, wat is daarvan de reden?
  2. Is het college bereid om juist ook over de honingbomen een samenspraak-bijeenkomst te houden met alle betrokkenen zodat er straks een visie op het Stadspark ontstaat waarbij alle bewoners ruimhartig over het gebied zijn gehoord?

Samenspraakbijeenkomst

  1. Wij krijgen uit de verslagen van de bewoners de indruk dat de samenspraak-bijeenkomst niet heel goed is verlopen en dat er geen regie was van uit de gemeente. Klopt het dat de bijeenkomst geheel door externen is geleid?
  2. Zó! Zoetermeer is van mening dat bij dit soort belangrijke samenspraak-avonden de regie bij de gemeente moet blijven, is het college dat met ons eens?
  3. Zó! Zoetermeer is van mening dat de raad de mogelijkheid moet hebben om samenspraakbijeenkomsten (al dan niet als toehoorder) bij te wonen. Op welke manier is de raad geïnformeerd over de samenspraakbijeenkomst op 29 mei? Wil het college ervoor zorgen dat de raad duidelijk en tijdig geïnformeerd wordt over alle samenspraakbijeenkomsten?
  4. Wij konden als raadsleden de bijeenkomst niet bijwonen omdat het samenviel met een geplande bijeenkomst van de raad. Is het college bereid om vanaf nu géén samenspraakbijeenkomsten meer te organiseren op dagen die volgens de vergaderkalender van de raad gereserveerd zijn voor commissies en/of raad?

Externe Adviescommissie Bomen / geactualiseerd bomenbeleid

Op 18 december 2017 heeft de raad besluiten genomen over het actualiseren van het bomenbeleid, onder andere om de adviezen van de adviescommissie juridisch te verankeren, zodat het burgerinitiatief – ingediend door 450 bewoners – eindelijk afgerond kan worden.

  1. Volgens de planning is de conceptversie van het geactualiseerde bomenbeleid eind 1e kwartaal / begin 2e kwartaal 2018 gereed. Wij ontvangen graag per omgaande deze conceptversie.
  2. Volgens de planning wordt in het 2e/3e kwartaal van 2018 de samenspraak-bijeenkomst over het bomenbeleid gehouden. Op welke dag is deze bijeenkomst gepland?
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen