Zoetermeer Vooruit: Veilig langer thuis-huis

Juliette Meurs-Troch (Zoetermeer Vooruit)
Juliette Meurs-Troch (Zoetermeer Vooruit)
Foto: Zoetermeer Vooruit

Weer een mooi Zoetermeer Vooruit-pareltje dat ten uitvoer wordt gebracht. Nadat afgelopen zaterdag de prikkelarme kermis een groot succes was, heeft het college te kennen gegeven de iZi-woning ook in Zoetermeer te laten landen.

Onder de naam Veilig langer thuis-huis had Zoetermeer Vooruit bij het begrotingsdebat in november vorig jaar een motie ingediend om te onderzoeken of in Zoetermeer, in navolging van Den Haag, een soortgelijke woning in kon worden gericht met allerlei technische snufjes die het voor vooral ouderen mogelijk maakt om veiliger langer thuis te wonen. “Na een bezoek van Yvonne Bink en mij aan de iZI-woning in Den Haag waren we zo enthousiast geworden dat we meteen een voorstel hebben ingediend. Na het bezoek van koningin Maxima aan de iZi-woning in Den Haag afgelopen week, hoopten we al dat dat voor Zoetermeer positief uit zou pakken. We zijn dan ook uiterst trots en vooral blij dat het onderzoek heeft uitgewezen dat zo’n woning ook wenselijk en haalbaar is voor onze stad.” aldus Juliette Meurs-Troch, fractievoorzitter van Zoetermeer Vooruit.

In de gehele iZi-ervaarwoning in Den Haag zijn momenteel 90 technologische snufjes verwerkt, allemaal op suggestie van bewoners. Om er een paar te noemen: een robotstofzuiger, die zelfstandig de vloer zuigt; elektrisch te openen en sluiten zonwering; leefstijlmonitoring op het toilet die afwijkend gedrag meet; ledwalks die met strijklicht de te lopen route ’s nacht verlichten; een koolmonoxidemelder; een digitale deurspion; een kookbeveiliger die het gas kan afsluiten als de rookmelder afgaat; voor mensen ie vergeetachtig zijn is er de kleine pratende robot Tessa die (dagelijkse) herinneringen en suggesties geeft en persoonlijke muziek speelt; een Robocat die geaaid wil worden en veel meer.

Het doel van het project is om in te spelen op de algemene tendens dat mensen langer zelfstandig thuis (willen of moeten) blijven wonen. En om ouderen prettig, veilig, gezond en zelfstandig thuis te laten wonen. Om dit mogelijk te maken wordt de toepassing van hulpmiddelen, technologisch of anderszins steeds belangrijker. Er is een groeiend tekort aan zorgpersoneel waardoor bijvoorbeeld E-Health toepassingen noodzakelijkerwijs een steeds groter onderdeel vormen van de dagelijkse zorg voor mensen die behoefte hebben aan zorg en ondersteuning. Ook mantelzorgers kunnen door dit soort toepassingen worden ontlast.

Dit past helemaal in de lijn van het stimuleren van technologische ontwikkelingen in de zorg, waar de gemeente al geruime tijd, samen met de Haagse Hogeschool mee aan de slag is. Wanneer, hoe en waar precies het huis wordt ingericht, wordt nog onderzocht maar dat het er gaat komen is voor nu een gegeven.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen