Nieuwe coalitie: Concreet aan de slag in de wijken

Zoetermeer
Zoetermeer
Foto: Redactie Zoetermeer

Zaken die in de directe omgeving spelen van inwoners, worden voortaan vooral op wijkniveau aangepakt. Het zogenoemde wijkgericht werken is een van de belangrijkste speerpunten van het conceptcoalitieakkoord. Dat akkoord is op 18 mei gepubliceerd door de vijf partijen (VVD, LHN, D66, GroenLinks en CDA) die van plan zijn vanaf 29 mei het college van B&W van Zoetermeer te gaan vormen.

‘Wij, de onderhandelaars, willen inspelen op de behoefte van inwoners en concreet ideeën en initiatieven van de inwoners ondersteunen. Dit organiseren wij door wijkwethouders en wijkregisseurs integraal verantwoordelijk te maken en een sterke rol te geven. Zij krijgen meer beslissingsbevoegdheid en budget’, aldus de onderhandelaars. De voorzieningen voor zorg en welzijn, jeugdzorg, ouderenzorg en participatie worden vooral in de wijk georganiseerd. Daarvoor komt er in iedere wijk komt een ontmoetingsplaats.

Zoetermeer is een actieve en speelse stad waar mensen vanuit allerlei achtergronden prettig met elkaar wonen, werken en recreëren. De onderhandelaars zien dat het met de meeste mensen goed gaat, maar er zijn ook zorgen over achterstanden, armoede, gezinnen in problemen en kinderen die niet veilig opgroeien. Daarom willen onderhandelaars dat Zoetermeer een stad voor iedereen is en blijft. De komende jaren zetten zij extra in veiligheid, onderwijs, kinderen en jongeren. Ook voor ouderen moet Zoetermeer een toegankelijke en prettige stad zijn en blijven.

Andere punten die de onderhandelaars in het akkoord noemen: een veel betere doorstroming op de woningmarkt; een nieuw recreatief zwembad; voor elke wijk een energie-transitieplan; investeren in groen en stadsnatuur; technische beroepsopleidingen versterken; zwaardere zorg en hogere zorgkosten voorkomen; veiligheid en verkeersveiligheid verbeteren; werken aan betere bereikbaarheid van Zoetermeer.
De gemaakte afspraken over de financiën en de portefeuilleverdeling worden nog op papier gezet. Naar verwachting worden die dinsdag 22 mei bekend gemaakt.

Dit conceptcoalitieakkoord is gepubliceerd op de gemeentelijke website: www.zoetermeer.nl/coalitieakkoord. Op het platform Doemee: doemee.zoetermeer.nl kan iedereen reageren. Op dinsdag 22 mei wordt het voorlopige akkoord behandeld in de plenaire commissie. Woensdag 23 mei is er een inwonersavond waarvoor inwoners a-select zijn uitgenodigd en op dinsdag 29 mei bespreekt de gemeenteraad het akkoord en worden de wethouders benoemd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen