Zó! Zoetermeer wil duidelijkheid over Stadhuisplein

Marijke van der Meer
Marijke van der Meer
Foto: Redactie Zoetermeer

De fractie van Zó! Zoetermeer heeft schriftelijke vragen gesteld over de bestrating vanhet Stadhuisplein. In hoeverre is het plein ingericht en toegankelijk voor iedereen die op het Stadhuisplein wil komen?

De volledige tekst van de schriftelijke vragen is als volgt.

Schriftelijke vragen

Het Stadhuisplein wordt opnieuw ingericht. Gezien de recente ervaringen waarbij de toegankelijkheid en bruikbaarheid voor gehandicapten – ondanks alle afspra¬ken vooraf – uiteindelijk toch niet goed is geregeld, wil Zó! Zoetermeer graag weten of voor het Stadhuisplein wel is gezorgd voor voldoende toegankelijkheid en bruikbaarheid.

In het aangenomen raadsvoorstel over het Stadhuisplein staat:

  • ‘De binnenstad is van iedereen. Daarom is het van belang dat de binnenstad voor iedereen toegankelijk is, zowel in de tijdelijke situatie van verbouwing, als in de eindsituatie.’
    (…)
  • ‘In relatie tot de herinrichting van het Stadhuisplein heeft de MRDH samen met Rover Zoetermeer en Voorall een advies uitgebracht waarin toegankelijkheid een belangrijk thema is. Hoewel toegankelijkheid van plein en perron in de ontwerpvarianten is meegenomen (voldoende stijgpunten voor de diverse doelgroepen), zal bij de verdere uitwerking ook meer inzicht verkregen moeten worden in de verdere inrichting van het openbaar gebied ten behoeve van de toegankelijkheid (bijv. het inteken van geleidelijnen voor mensen met een visuele beperking). De gemeente is ook in gesprek met de HTM over toegankelijkheid voor gebruikers van de RandstadRail (halte).’

Zó! Zoetermeer heeft over de toegankelijkheid en bruikbaarheid van het Stadhuisplein de volgende vragen:

  1. Wij zien dat de bestrating vordert, maar ons is ontgaan waar de geleidelijnen voor mensen met een visuele beperking komen. Op een groot plein, met allerlei obstakels zoals terrassen en openbare zitgelegenheden, zijn goede geleidelijnen natuurlijk essentieel. Kunnen we een tekening krijgen waar de geleidelijnen komen? Is e.e.a. besproken met de Toegankelijkheidsraad of met andere (ervarings-)deskundigen?
  2. Vooral in een nieuwe situatie zijn geleidelijnen natuurlijk erg belangrijk: wordt ervoor gezorgd dat dit allemaal snel goed in orde is?
  3. We zien dat de route vanaf het Stadhuisplein richting Hoogvliet ook niet echt heel makkelijk is voor mensen met een visuele beperking. Is het mogelijk om dat te verbeteren?
  4. Er is in de afgelopen periode intensief met de terrashouders overlegd over de inrichting van de terrassen (we lezen zelfs in de krant dat de gemeente zich bemoeit met de soort stoelen en de parasols). Welke afspraken zijn er ge-maakt over de toegankelijkheid en bruikbaarheid voor gehandicapten? Zijn die afspraken ergens vastgelegd?

Er zijn behoorlijk wat horecaondernemers rondom het Stadhuisplein (gekomen). Wie op een terras zit, wil soms ook gebruik kunnen maken van het toilet. Kunnen wij een overzicht krijgen van de horecagelegenheden rondom het Stadhuisplein waar gehandicapten met een elektrische rolstoel of een scootmobiel zelfstandig naar binnen en naar het toilet kunnen?

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen