Einde wooninitiatieven in zicht?

Juliëtte Meurs-Troch (Zoetermeer Vooruit)
Juliëtte Meurs-Troch (Zoetermeer Vooruit)
Foto: Redactie Zoetermeer

Zoetermeer Vooruit maakt zich zorgen om bijzondere wooninitiatieven in de stad. In het bijzonder de vorm waarbij ouders van gehandicapte kwetsbare kinderen gezamenlijk een huis willen inrichten voor hun kinderen om te wonen. Een artikel in het AD van 17 april en het CPB-rapport dat ook 17 april werd gepubliceerd delen die zorg. Zoetermeer Vooruit heeft daarom schriftelijke vragen gesteld aan het college.

Schriftelijke vragen

Het vandaag gepubliceerde CPB-rapport ‘Net als thuis’ begint met de volgende tekst: “Een van de grondbeginselen van het vn-verdrag voor de rechten van mensen met beperkingen is zelf te kunnen kiezen waar en met wie je woont. De wens om zelf te kiezen is ook vaak een reden voor ouders van een kind met een beperking om zelf een passende woonplek voor hun zoon of dochter te realiseren als die de leeftijd heeft bereikt om het ouderlijk huis te verlaten. Ze zijn dan niet afhankelijk van het aanbod van een zorginstelling, hun toelatingscriteria en wachtlijsten, maar nemen zelf de regie.”

De mogelijkheid zelf zorg in te kopen met een persoonsgebonden budget (pgb) biedt gelegenheid tot eigen initiatief en inzicht in de kosten. Als de zorg niet bevalt, kunnen ouders iemand anders inhuren. De bewoner hoeft daarvoor niet te verhuizen. De meeste groepen zijn opgezet voor mensen met een verstandelijke of meervoudige beperking en met autisme (met of zonder verstandelijke beperking).

Ouders die zelf een woonvorm opzetten voor hun kinderen met een beperking zien het teruglopen van financiële middelen en inperking van de eigen regie als grootste bedreiging voor de toekomst.

Door de uitkomsten van dat rapport en een artikel in het Algemeen Dagblad van vandaag maakt Zoetermeer Vooruit zich zorgen. We willen graag van het college weten hoe de situatie in Zoetermeer op dit moment is en daarom hebben we de volgende vragen.

1. Hoe is de situatie in Zoetermeer op dit moment met betrekking tot bijzondere woonvormen voor mensen / kinderen met een beperking?
a. Welke woonvormen zijn er?

b. Hoeveel van elk van de verschillende woonvormen zijn er?
c. Hoeveel mensen verblijven in elk van de verschillende woonvormen?
d. Hoe worden deze woonvormen gefinancierd?
e. Is er een wachtlijst voor dit soort woonvormen? Zo ja, voor welke vorm en hoe lang?
f. Zijn er aanvragen gedaan voor dit soort woonvormen?

2. Hoe is het in Zoetermeer gesteld met het PGB (persoonsgebonden budget)? In het rapport staat dat de ouders zich zorgen maken over het voortbestaan ervan. Is die zorg terecht? Is er eventueel een alternatieve/andere manier om een en ander te bekostigen?

3. Hoe staat het in Zoetermeer met de speciale (wooninitiatieven)toeslag voor dit soort woonvormen? Verlenen we een dergelijke toeslag? Is er een kans dat deze toeslag wordt opgeheven? Zijn er eventueel andere toeslagen die mensen in een dergelijke situatie kunnen ontvangen? Nu of in de (nabije) toekomst?

4. Hoe is het gesteld met de indicaties die we als gemeente afgeven? Klopt het dat er lager wordt geïndiceerd? Voor hoeveel jaar worden deze indicaties in zijn algemeenheid afgegeven? Zit daar een maximum aantal jaren aan of kan het ook levenslang? Als het niet levenslang kan, waarom dan niet?

5. Zijn in Zoetermeer de tarieven verlaagd voor nieuwe bewoners met een PGB dat wordt betaald vanuit de langdurige zorg? Zo ja, waarom is hiervoor gekozen? Is het bekend of hierdoor mensen niet in de speciale woonvormen kunnen of konden blijven wonen?

6. Zijn er in Zoetermeer woonvormen bekend waar de zorg middels Zorg in Natura word bekostigd? Wat is daarvan de stand van zaken?

7. Zijn er aanwijzingen dat er nu of in de nabije toekomst mensen niet langer in de speciale woonvormen kunnen verblijven door financiële tekorten? Zo ja, om hoeveel mensen gaat het en waar komen die tekorten vandaan?

7a. Is het college met Zoetermeer Vooruit van mening dat het logisch is dat ouders de zekerheid willen dat hun kind ‘goed zit’ op het moment dat zij er niet meer zijn. En dat we als gemeente al het mogelijke moeten doen om deze ouders daarin te ondersteunen.

7b. Heeft het college daar ondersteuning of mandaat van de raad voor nodig? Zo ja, waar bestaat dat dan uit?

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen