D66 teleurgesteld over formatie

Foto: D66 Zoetermeer

D66 heeft aan de informateur Marc Rosier laten weten teleurgesteld te zijn in de door hem voorgestelde werkwijze voor de vorming van een nieuw college. In het gesprek liet de informateur weten met de vier grote partijen een nieuw college te willen vormen.

D66 staat open voor een gesprek ondanks dat onze voorkeur uitgaat naar een breed college met de vijf grootste partijen. “Wij hebben er echter grote moeite mee dat de informateur meteen stelt dat wanneer de collegevorming met de vier partijen niet mocht lukken, zijn voorstel is dat VVD en LHN op zoek gaan naar een andere coalitie. Met het op voorhand dreigen uit te kijken naar een andere coalitie worden we voor het blok gezet. Een dergelijke werkwijze past niet bij D66 waar wij juist de verbinding willen maken en werken vanuit onderling vertrouwen” aldus lijsttrekker Robin Paalvast. Nu de formatie is vastgelopen met vier partijen, roept D66 de vijf grote partijen op om te komen tot een breed gedragen coalitie bestaande uit VVD, LHN, D66, GroenLinks en CDA.

D66 kiest voor een brede coalitie omdat het politieke landschap met de verkiezingen is versnipperd, minimaal vier partijen zijn nodig en dan nog steeds is er een heel kleine meerderheid. Een coalitie van 5 partijen biedt een stevige basis en hiermee zijn ook meer inwoners vertegenwoordigd in het stadsbestuur. Een brede coalitie is ook nodig voor de uitdagingen waarvoor de stad staat zoals de woningbouwopgave, de verduurzamingsopgave en het sociaal domein. Daarnaast geeft een brede coalitie ook een betere afspiegeling in het college. D66 pleit daarbij voor een raadsbreed collegeakkoord om zo samenwerking te zoeken tussen coalitie en oppositie.

Het voorstel van de informateur om een korte informatieronde te laten doen door VVD met LHN wijst D66 af. Lijsttrekker Robin Paalvast “Wij begrijpen dat VVD en LHN elkaar programmatisch goed kunnen vinden. We zien echter geen grond om de LHN te betrekken als formateur. Zowel de LHN, D66 als GL hebben 5 zetels. D66 heeft een voorkeur voor een informateur met breed draagvlak in de gemeenteraad.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen