CDA Zoetermeer presenteert Actieplan Ouderen

Ingeborg ter Laak (CDA)
Ingeborg ter Laak (CDA)
Foto: Redactie Zoetermeer

Veel ouderen in Zoetermeer hebben het de afgelopen jaren niet makkelijk gehad. De bezuinigingen raken mensen in hun portemonnee, de zorg is onzeker en de gemeente lijkt nog weinig aandacht te hebben voor de vergrijzing.

Reden voor het CDA Zoetermeer om aan de bel te trekken en te komen met het Actieplan Ouderen. Het actieplan geeft 10 concrete punten voor verbetering. Hugo de Jonge, CDA-vicepremier en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport nam gisteren het actieplan in ontvangst.

Concrete aanpak van eenzaamheid

“Helaas zien we dat steeds meer ouderen te maken krijgen met eenzaamheid,” zegt lijsttrekker Ingeborg ter Laak. “Kinderen en kleinkinderen hebben het vaak erg druk. Wanneer je dan niet zoveel mensen in de omgeving kent, ligt eenzaamheid snel op de loer. Niemand hoort eenzaam te zijn. Daarom organiseren we samen met de (thuis)zorgorganisaties een check voor mensen boven de 75. Goed voor de gezondheid, goed tegen eenzaamheid.”

Veiligheid

Ook het verbeteren van de veiligheid vraagt volgens het CDA om concrete stappen. In januari werd bijvoorbeeld een 95-jarige vrouw uit de Leyens opgelicht met een babbeltruc. Een misdrijf dat steeds vaker voorkomt. Dat vraagt om een harde aanpak, maar vooralsnog lijkt de gemeente nog niet te bewegen. “Terwijl het vrij eenvoudig kan zijn,” legt Ter Laak uit. “Elders in het land is verkoop aan de deur al gewoon helemaal verboden. Dat is stap 1. Stap 2 is dat meer mensen gaan meedoen met de buurt-WhatsApp. Zo houd je met elkaar een oogje in het zeil. Veiligheid moet weer topprioriteit worden. Zeker voor onze ouderen. Het CDA wil dan ook dat het verkoopverbod er zo snel mogelijk komt.”

65+ gratis met de bus

“Het wordt tijd dat we de vergrijzing gaan zien als iets positiefs,” stelt ter Laak. “Laten we niet vergeten dat heel veel opa’s en oma’s nog heel actief zijn. Zij passen op de kleinkinderen, sporten, doen vrijwilligerswerk. Maar ook hier is het wel van belang dat de gemeente mensen actief in positie brengt om mee te doen. Bijvoorbeeld 65+ gratis met de bus, want veel ouderen hebben het niet breed. En door met verenigingen in gesprek te gaan over ouderensport. In ons actieplan voor ouderen staan 10 antwoorden op 10 belangrijke zorgen. Bijvoorbeeld over de zekerheid van zorg, eenzaamheid, veiligheid, persoonlijk contact bij vragen en 65+ gratis met de bus. De komende vier jaar gaan we graag aan de slag om het leven van gewone ouderen concreet te verbeteren.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen