Rookvrije Generatie, ook in Zoetermeer en zeker op OBS de Tjalk

Foto: D66 Zoetermeer

Scholen, speeltuinen, kinderboerderijen en sportclubs moeten rookvrij worden. Dat vindt het Team Rookverbod van OBS de Tjalk.

Christina Kempe uit groep 8 is samen met haar klasgenoten Isabel, Melanie, Floris, Stella, Ajang, Nena, Merel, Wendy, Joost, Erdtman en Sanne het Team Rookverbod begonnen. “Wij hebben een handtekeningenactie gevoerd en in de afgelopen maand bijna 1000 handtekeningen opgehaald. Ook hebben we een website (www.rookverbod.jouwweb.nl),” zegt Christina die ook alle basisscholen in Zoetermeer achter hun initiatief wil krijgen, “Het liefste wil ik dat er helemaal niet meer gerookt wordt in Nederland, maar dat zal wel heel moeilijk worden”.

Het Team Rookverbod heeft de handtekeningen op donderdag 7 maart aan D66 Zorgwethouder Isabelle Vugs aangeboden.

De handtekeningen actie sluit goed aan bij het initiatief van D66 Zoetermeer. Een initiatief, gesteund door de gemeenteraad, en erop gericht om in Zoetermeer toe te groeien naar een rookvrije generatie. D66 Zoetermeer heeft het College van B&W opgeroepen om zich aan te sluiten bij het initiatief van de Alliantie Rookvrij Nederland. Kinderen in een rookvrije omgeving laten opgroeien. “De helft van de kinderen die start met roken”, legt D66 raadslid Robert Schaafsma uit, “blijft de rest van hun leven doorroken met alle gevolgen van dien.

Dat vraagt om een stevige aanpak.” Kinderen moeten naar een rookvrije kinderopvang, school en sportvereniging kunnen, kunnen spelen in rookvrije speeltuinen en kunnen leven in een wereld waar sigarettenpakjes moeilijk verkrijgbaar zijn. D66 ziet al veel draagvlak om hieraan te werken en deze handtekeningen actie van kinderen geeft extra steun om hier verder mee te gaan. Zoetermeer moet zich daarom volgens D66 ook aansluiten bij de Alliantie Rookvrij Nederland van KWF, Longfonds en Hartstichting en hoopt natuurlijk dat veel scholen, sportclubs dat voorbeeld volgen.

Christina en haar team staat in de startblokken. Het kan zomaar zijn dat zij straks bij de nieuwe Gemeenteraad gaan aankloppen om hun fantastische “jongereninitiatief” goed onder de aandacht te brengen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen