Zó!: Los problemen met gehandicaptentoilet CKC op

Marijke van der Meer (Zó! Zoetermeer)
Marijke van der Meer (Zó! Zoetermeer)
Foto: Freddy Blommers

Met schriftelijke vragen dringt de fractie van Zó! Zoetermeer aan op het snel weer toegankelijk maken van het gehele pand van CKC. De fractie stelt dat de gehandicaptentoilet dat op dit moment niet is.

In de schriftelijke vragen verwoord Zó! Zoetermeer het als volgt:

Schriftelijke vragen

Op 15 juli 2013 heeft de gemeenteraad een motie over de bruikbaarheid van het CKC aangenomen. Het betrof de (ver-)bouwplannen van het CKC en de motie luidde:

‘(…) Draagt het college op, bij het ontwerp en de verdere uitwerking van de plannen de toegankelijkheid én bruikbaarheid voor gehandicapten te waarborgen, zodanig dat het gebouw een voorbeeld kan zijn voor de gehele regio, (…)’

Op 13 februari 2017 heeft de raad besloten om het initiatiefvoorstel Open Stad Zoetermeer van Zó!, D66 en PvdA te omarmen onder andere om de implementatie van het VN-verdrag over de rechten van gehandicapten voortvarend op te pakken.

Rond de jaarwisseling heeft Zó! signalen gekregen dat bij de verbouwing van het CKC er problemen waren met de toegankelijkheid van het gehandicaptentoilet. Vóór de verbouwing beschikte het CKC over een redelijk bruikbaar gehandicaptentoilet (het voornaamste probleem was het ontbreken van een beugel om de deur dicht te kunnen trekken). Bij de verbouwing is het gehandicaptentoilet verplaatst, waardoor de situatie ernstig is verslechterd. Sommige gehandicapten kunnen het toilet alleen met hulp gebruiken, anderen kunnen er helemaal niet meer terecht.

Begin januari is een delegatie van de Toegankelijkheidsraad gaan kijken. Bij deze schouw waren ook de directeur van het CKC en verschillende mensen die een rol hebben bij de verbouwing – zoals de projectorganisatie – aanwezig. Alle aanwezigen kwamen toen tot de conclusie dat de nieuwe locatie van het toilet niet voldoet aan de behoeften (letterlijk en figuurlijk) en dat er een oplossing gezocht moet worden.

Inmiddels nadert de officiële opening van het verbouwde gebouw – we kregen een uitnodiging voor de feestelijkheden – maar navraag van Zó! heeft opgeleverd dat er nog geen oplossing is voor het gehandicaptentoilet, en dat er helemaal geen plannen zijn om het op te lossen. Uit de informatie die wij hebben ingewonnen is gebleken dat de gemeente als opdrachtgever niets doet c.q. wil doen om een oplossing te vinden.

Zó! Zoetermeer is buitengewoon boos dat het verbouwde CKC feestelijk wordt geopend, terwijl de gehandicapte gebruikers van het gebouw er niet meer goed terecht kunnen. Wij hebben hierover de volgende vragen:

1. Wat heeft het college gedaan om de motie uit 2013 – met de opdracht om te zorgen voor de toegankelijkheid én de bruikbaarheid van het CKC, zodanig dat het kan dienen als voorbeeld voor de regio – uit te voeren?
2. Op basis waarvan wil de gemeente als opdrachtgever van de verbouwing niet meewerken met het zoeken naar een oplossing?
3. Vindt het college het aanvaardbaar dat in het verbouwde CKC de gehandicapten niet kunnen meedoen aan activiteiten en cursussen?
4. Is het college bereid om ervoor te zorgen dat er binnen 2 maanden een passende oplossing is gerealiseerd zodat vanaf medio april gehandicapten weer mee kunnen doen met de activiteiten en cursussen en naar voorstellingen in de zaal kunnen en daarbij zelfstandig gebruik kunnen maken van het toilet?

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen