CDA: ‘Maak armoedebeleid effectiever met maatwerk’

Guus Liqui Lung (CDA)
Guus Liqui Lung (CDA)
Foto: Redactie Zoetermeer

Het CDA is geschrokken van de conclusies van de Rekenkamercommissie (RKC) die in opdracht van de gemeenteraad onderzoek heeft gedaan naar de werking van het armoedebeleid in Zoetermeer.

De conclusies zijn dat de effecten van het armoedebeleid zeer beperkt zijn. Armoedebestrijding is een belangrijke taak van de gemeente. Het CDA pleit voor meer maatwerk.

Menselijke maat

CDA-fractielid Guus Liqui Lung: ‘De menselijke maat moet terug. Als we het RKC-rapport lezen, krijgt onze fractie het idee dat eerder vanuit de regels wordt gewerkt dan vanuit de vraag wat mensen die met armoede te maken hebben, nodig hebben om eruit te komen. Dat kan niet de bedoeling zijn. We moeten mensen tegemoet treden vanuit vertrouwen. Alleen dan kun je een gesprek met elkaar hebben en op zoek gaan naar een duurzame oplossing.’

Het RKC-rapport geeft aan dat er veel voorzieningen in Zoetermeer zijn, maar dat er maar zeer beperkt gebruik van wordt gemaakt. Liqui Lung geeft als voorbeeld de ZoetermeerPas: ‘Die geeft korting op activiteiten. Maar als je geen geld hebt, wat heb je dan aan een korting die je niet kunt betalen?

Meer investeren in maatwerk

Er moet meer geïnvesteerd worden in ‘maatwerk’ om Zoetermeerders in armoede nieuw perspectief te bieden. ‘Als gemeente geven we bijvoorbeeld veel geld uit aan schuldsanering,’ zegt Liqui Lung. ‘Maar we moeten ook veel inzetten op de preventie van schulden. Als we de mouwen opstropen en mensen écht vooruit helpen, maakt het niet uit op welke plek we staan in een top-zoveel-lijstje. We moeten kunnen uitleggen waarom we iets doen en hoe succesvol het is.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen