CDA: ‘Daklozenloket’ straks ook in Zoetermeer

Guus Liqui Lung (CDA)
Guus Liqui Lung (CDA)
Foto: Redactie Zoetermeer

Als het aan het CDA ligt hoeven dakloze of thuisloze Zoetermeerders die zorg en hulp nodig hebben, zich binnenkort niet meer te registreren bij het Centraal Coördinatiepunt (CCP) in Den Haag.

Tijdens het Begrotingsdebat op maandag 6 november heeft de gemeenteraad een motie van het CDA aangenomen die de vestiging van een CCP-‘daklozenloket’ in Zoetermeer moet onderzoeken. En te starten met een pilot om te zien of loket ook voldoet.

Voorwaarde

Registratie bij het Haagse Centraal Coördinatiepunt van de GGD Haaglanden is een voorwaarde om hulp en zorg te krijgen. Door de registratie krijgen dak- of thuislozen namelijk een postadres, dat weer een voorwaarde is om een DigID aan te vragen. Een DigID is nodig voor een inschrijving in de Basisregistratie Personen (BRP). Wie niet in de BRP staat, kan niet in aanmerking komen voor een woning of uitkering om uit de dak- of thuisloosheid te komen.

Daklozenloket stap naar oplossing

‘Het CDA wil deze vicieuze cirkel doorbreken,’ zegt CDA-gemeenteraadslid Guus Liqui Lung. ‘Vaak gaat dak- of thuisloos zijn, gepaard met meerdere problemen, zoals een verslaving, psychische nood of schulden. Naar het CCP in Den Haag gaan is dan niet altijd mogelijk. Een daklozenloket in Zoetermeer biedt dan een eerste stap naar een oplossing.’

Verantwoordelijkheid gemeente

Het daklozenloket is extra nodig, omdat gemeenten zich vanaf 2020 moeten inspannen om dak- of thuisloosheid te voorkomen. Ook het bieden van een beschermde woonomgeving aan jongeren met een psychische aandoening wordt een gemeentelijke taak. Als deze jongeren onverhoopt dak- of thuisloos raken, mogen zij niet meer naar een ‘centrumgemeente’ worden doorverwezen. Tenzij dat regionaal is afgesproken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen