Zó! wil snel besluit HOM

Holland Outlet Mall (impressietekening Provast)
Holland Outlet Mall (impressietekening Provast)
Foto: Provast

Zó! Zoetermeer wil dat er uiterlijk 6 november 2017 een samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente en de initiatiefnemers van de HOM ligt. Als dat niet het geval is, dan vindt Zó! dat het hele plan voor de Holland Outlet Mall moet worden afgeblazen.

Onder voorwaarden

‘Zó! Zoetermeer heeft in januari onder voorwaarden ermee ingestemd dat het college ging onderhandelen over een samenwerkingsovereenkomst. Die samenwerkingsovereenkomst zou de eerste echte stap zijn om de Outlet op de plaats van het Woonhart te realiseren. Wij zijn in principe voorstander van de komst van de HOM want wij vinden dat voor de toekomst van het Stadshart en voor de werkgelegenheid belangrijk.’ zegt fractievoorzitter Marijke van der Meer van Zó!. ‘Maar dan moet het ook met voortvarendheid en professioneel worden aangepakt zodat iedereen – ondernemers en omwonenden – zo snel mogelijk weet wat er gaat gebeuren. Helaas zien we nu steeds uitstel en dat is juist slecht voor de werkgelegenheid omdat ondernemers niet weten welke plannen ze kunnen maken, en waarin ze willen investeren. We vinden het ook voor de Zoetermeerders – in het bijzonder voor de tegenstanders – geen goede zaak dat te lang onduidelijk blijft of de HOM er wel of niet komt’.

Voor de zomervakantie

De samenwerkingsovereenkomst (SOK) zou eigenlijk al voor de zomervakantie aan de raad worden voorgelegd, maar werd uitgesteld tot september/oktober. In een memo van het college dat op 31 augustus naar de raad is gestuurd staat nu echter dat er nóg meer tijd nodig is. Er staat ook: ‘Daarnaast is er nog niet op alle aspecten overeenstemming tussen de initiatiefnemers en de gemeente, tussen de initiatiefnemers onderling en tussen de initiatiefnemers en de VvE Planeten.’ Het college is volgens het memo van plan af te wachten tot de initiatiefnemers de benodigde stappen hebben genomen en zij klaar zijn voor het sluiten van de SOK. Het college stelt dat de raad ieder kwartaal wordt geïnformeerd over de stand van zaken.

Geen optie

Van der Meer: ‘Dat vinden we totaal geen optie. We vinden het bizar dat er blijkbaar zelfs tussen de initiatiefnemers onderling geen overeenstemming blijkt te zijn. Men is al vanaf 23 januari doende over de SOK, en dat is pas een eerste stap. Wij vinden het een slechte zaak als de komst van de Outlet Mall nog maandenlang boven de markt blijft hangen. Dus wat ons betreft ligt er op 6 november een voorstel waar de raad ja of nee tegen kan zeggen, zodat we door kunnen gaan met de volgende stappen zoals de realisatieovereenkomst en het wijzigen van het bestemmingsplan. Dat duurt op zich nog lang genoeg. Of we gaan er helemaal niet meer mee verder. Dan moeten we ons concentreren op het zoeken naar andere mogelijkheden om de werkgelegenheid en de binnenstad te verbeteren.’

Aanstaande maandag wordt de stand van zaken op verzoek van Zó!, GroenLinks, CDA, CU/SGP en SP in de commissie besproken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen