LHN stelt vragen over brug over Violiervaart

Foto: LHN

De fractie van LHN maakt zicht zorgen over de toekomst van de houten brug over de Violiervaart. Zij willen opheldering over de in hun ogen onduidelijke situatie rondom het vervangen van die brug.

Schriftelijke vragen

Een jaar geleden zijn bewoners van de Violiervaart op de hoogte gebracht dat de gemeente Zoetermeer de houten getrapte brug aldaar, definitief wilde verwijderen. De brug was aan het eind van de levensduur. Een en ander leidde tot grote protesten van omwonenden, die de brug graag wilden behouden.

De gemeente heeft hierop besloten om de bewoners, middels een inloopmiddag op 16 november 2016, te laten kiezen uit drie varianten voor een nieuwe brug en tevens kon men ook kiezen voor de optie ‘geen brug terugplaatsen’.

Op 19 december 2016 heeft de gemeente een brief gestuurd naar omwonenden van de Violiervaart met terugkoppeling over de uitkomst van de inloopmiddag. Uit de stemming was naar voren gekomen dat de voorkeur uitging naar een brug met een houtkleurige leuning van 1.30 meter hoog in de meest steile uitvoering. Ook staat in deze brief te lezen dat omwonenden in het eerste kwartaal van 2017 meer informatie ontvangen over de realisatie van een nieuwe brug.

Op 1 juni 2017 ontvingen omwonenden voor het eerst weer een brief van de gemeente Zoetermeer. Hierin geeft de gemeente te kennen dat er verdeeldheid is over het wel of niet plaatsen van een stalen brug en geeft de gemeente aan geen brug meer te willen plaatsen.

Hierover heeft de LHN de volgende vragen:

  1. Is het college bekend met de situatie van de ‘Brug Violiervaart’?
  2. Tijdens de inloopmiddag is gekozen voor een brug met een houtkleurige leuning van 1.30 meter hoog in de meest steile uitvoering. De optie van een nieuwe houten ‘Giethoornbrug’ is niet aan de orde geweest. Deze optie was van te voren namelijk al heel duidelijk uitgesloten. Wat is de reden dat de gemeente in de brief van 1 juni 2017, de houten brug alsnog aangrijpt om te besluiten helemaal geen brug terug te plaatsen?
  3. In de brief van 19 december 2016 van de gemeente aan de omwonenden van de Violiervaart, staat duidelijk te lezen: ‘In het eerste kwartaal van 2017 ontvangt u meer informatie over de realisatie van een nieuwe brug.’ Hiermee geeft de gemeente aan dat er een nieuwe brug, waarvoor gekozen is, er zal komen. Wat is er gebeurd tussen 19 december 2016 en 1 juni 2017, dat de gemeente het besluit om een nieuwe brug te plaatsen weer intrekt?
  4. De LHN is van mening dat er zeer veel verwarring is rondom de besluitvorming over de brug aan de Violiervaart. Waaruit blijkt dat er geen consensus bereikt kan worden? Graag een toelichting.
  5. Hoe verklaart het college de gang van zaken rondom de samenspraak? Betekent geen consensus verkrijgen in de toekomst, dat projecten geen doorgang meer zullen vinden of is het dan de bedoeling om tóch te proberen nader tot elkaar te komen? Graag een duidelijke toelichting.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen