Computercriminaliteit

Foto: Redactie Zoetermeer (canstockphoto.com)

Let op, de politie kreeg wederom een melding over criminelen die zich voordoen als medewerkers van de Microsoft-helpdesk. Eerder besteedden de politie en de media al veel aandacht aan deze oplichtingspraktijken.

Criminelen proberen op deze manier veel geld afhandig te maken. Het is belangrijk om te weten dat Microsoft nooit uit zichzelf contact met klanten zoekt. U kunt alleen zelf een verzoek indienen via de website van Microsoft of zelf de helpdesk van het bedrijf bellen. Als u dus een telefoontje krijgt van iemand die zegt van Microsoft te zijn, verbreek dan direct de verbinding.

Hoe werkt het?

Vaak gaan de criminelen ongeveer op de volgende manier te werk: vanuit het buitenland belt een ‘Microsoftmedewerker’, die meldt dat er iets met uw computer aan de hand is. Uw computer heeft een virus, een licentie is verlopen of er is bijvoorbeeld een update nodig. De medewerker gaat zogenaamd helpen om het probleem te verhelpen. U moet dan wel een programma downloaden, zodat de medewerker op afstand de computer tijdelijk kan overnemen. Vervolgens doet de crimineel net of hij werkzaamheden uitvoert. Hiervoor vraagt hij na afloop geld. Dit kan bijvoorbeeld betaald worden met iTunes-tegoedkaarten of door overschrijving via Western Union. Op die manier is de geldstroom niet te traceren. Maar het is criminelen ook al gelukt om direct geld van rekeningen van slachtoffers af te schrijven.

Wat kunt u doen?

Als u gebeld wordt door iemand die zegt dat hij van Microsoft is, hangt u dan direct op. Als u geen software heeft geïnstalleerd, kan de oplichter niets beginnen. Bent u wel slachtoffer van deze criminelen geworden, neemt u dan zeker contact op met de politie via 0900-8844.

Bron: politie.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen