Vuurwerk in beslag genomen in Zoetermeer

Foto: Politie Zoetermeer

Agenten namen woensdag 27 december bij een controleactie meerdere kilo’s illegaal vuurwerk in beslag op diverse locaties in Zoetermeer.

Naar aanleiding van een aantal tips en onderzoek naar vuurwerkbestellingen via internet heeft de politie tijdens een controle bij vijf adressen in Zoetermeer vuurwerk in beslag genomen. De controle vond plaats in de wijken Oosterheem, Seghwaert, Buytenwegh en Noordhove in samenwerking met team Handhaving van de gemeente Zoetermeer.

Mortierbommen

Het in beslag genomen vuurwerk betrof onder andere mortierbommen, nitraten en cobra’s met een totaalgewicht van ongeveer 32 kilo. Een 22-jarige verdachte had zelfs 132 cobra’s opgeslagen. Hij is aangehouden en zal zich voor de rechter moeten verantwoorden. Ook de andere zes verdachten zullen binnenkort een verklaring moeten afleggen in verband met het bezit van dit illegale vuurwerk. Een deel van hen is minderjarig.

Oproep van politie aan ouders

De politie doet een oproep aan ouders om te controleren of en wat voor vuurwerk hun kinderen hebben. Illegaal vuurwerk kan zorgen voor zwaar letsel. Veel slachtoffers met ernstig letsel zijn jongens van 11 tot 14 jaar die illegaal vuurwerk in handen hebben gekregen. Ze bestellen bijvoorbeeld bij webshops. Dat is strafbaar en erg gevaarlijk. Niet alleen voor de besteller, maar ook voor de huisgenoten, buren en medewerkers van de post- en distributiediensten. De politie adviseert ouders om met hun kinderen te praten over de schade die vuurwerk aan kan richten. Maak ze bewust van de risico’s.

U als ouder kan ook als medeplichtige worden aangerekend als het vuurwerk onder uw toeziend oog wordt opgeslagen.

Illegaal vuurwerk? LEVENSGEVAARLIJK!

Aan vuurwerk zijn strikte regels verbonden. Niet voor niks, want illegaal vuurwerk is meestal veel zwaarder dan toegestaan en kan zelfs spontaan ontbranden. Gevaarlijk dus voor jou en je omgeving. Ken je iemand die handelt in zwaar vuurwerk? Of die illegaal vuurwerk heeft opgeslagen? Meld dit! Bel 0900-8844 of meld anoniem 0800-7000. Meer informatie over vuurwerk: https://www.vraaghetdepolitie.nl/vuurwerk.

Verpest je toekomst niet

Één van de verdachten volgt een studie, maar verpest zijn kans op een Verklaring Omtrent Gedrag en daarmee een goede kans op de arbeidsmarkt. Dat is vuurwerk echt niet waard.

Actief op zoek

Politie Zoetermeer gaat de komende dagen actief op zoek naar personen die vuurwerk afsteken buiten toegestane tijden of die illegaal vuurwerk in het bezit hebben. Bij het aantreffen van (zwaar) vuurwerk bij personen mag de politie een woning betreden om aldaar de rest in beslag te nemen. Kijk daarom nog eens alle kasten, tassen en verstopplekken na, bekijk binnenkomende pakketjes en voorkom dat u of uw kinderen strafbare feiten plegen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen